Prijava

Vaša prijava

FOTO: U Veliku Goricu stiglo 2800 spremnika za biorazgradivi otpad

[]

U Reciklažno dvorište Mraclinska Dubrava jutros je stiglo 2800 smeđih kanti za razvrstavanje bio otpada koje će uskoro biti podijeljene u velikogoričkoj urbanoj sredini, dok će u ruralnim dijelovima stići na adrese onih domaćinstava koja nisu preuzela kompostere.

Kante za biootpad stigle su u sklopu projekta koji je u iznosu od 85 % sufinanciran sredstvima Europske unije, a ostatak je osigurao Grad Velika Gorica s nešto više od milijun kuna.

-Povećavamo svijest o recikliranju i smanjujemo odvoz na naše odlagalište, a s tom intencijom nastavljamo i dalje. Još nas do početka proljeća očekuje dolazak nešto više od 22 tisuće žutih i plavih kanti za naša ruralna područja, koja još nisu dobila priliku recikliranja svoga otpada- istaknuo je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.

Direktor VG Čistoće Ivan Rak kazao je kako se na ovaj način sada svim korisnicima u zgradama koji nemaju mogućnost kompostiranja, ali i onim domaćinstvima koja nisu ranije uzela komposter, razvrstavanje biootpada u za to predviđen spremnik za otpad.

-Ovo je novitet jer na području grada još nemamo sakupljanje bio razgradivog otpada, a sada se ta mogućnost pruža svim domaćinstvima. Nekakva je procjena da biootpada ima oko 30 do 40 posto, a njegovim razvrstavanjem smanjit ćemo količinu otpada koji završava na našem odlagalištu u Mraclinskoj Dubravi- rekao je Rak.

Između ostaloga, direktor VG Čistoće kazao je kako VG Čistoća još ima 1000 kompostera za podijeliti, čija će podjela započeti od 1. ožujka, dok bi nove kante na adrese kućanstava trebale doći nakon 1. travnja.

-Valja napomenuti i jako je bitno da će nakon što se podijele sve posude i novi sustav obračuna prema predanoj količini miješanog komunalnog otpada, tako da se onim korisnicima koji uzmu kompostere neće naplaćivati odvoz biorazgradivog otpada, čime će imati nešto manju cijenu odvoza- istaknuo je Rak.

Objava FOTO: U Veliku Goricu stiglo 2800 spremnika za biorazgradivi otpad pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.