Prijava

Vaša prijava

Krešimir Ačkar iz saborskih klupa pokrenuo zakonsku promjenu o prosvjetnoj inspekciji, koja nadzire vrtiće, osnovne i srednje škole, te učeničke domove

[]

Krešimir Ačkar, v.d. gradonačelnika Velike Gorice, pokrenuo je jednu na prvi pogled malenu, ali izuzetno bitnu zakonsku promjenu. Ona se odnosi na Zakon o prosvjetnoj inspekciji, koja nadzire vrtiće, osnovne i srednje škole, te učeničke domove.

– Cilj izmjena zakona o prosvjetnoj inspekciji je spriječiti zloupotrebu prijavljivanja nastavnika, ali i smanjiti suvišne inspekcijske postupke. U zakonu se mijenjaju samo dva članka, kojima se regulira način prijave nepravilnosti. Osoba koja prijavljuje nepravilnosti više ne može biti anonimna – objasnio je Ačkar, a donosi gorica.info.

Iako se ovaj problem možda i ne čini velikim, ministar obrazovanja Radovan Fuchs kazao je kako je u posljednjih pet godina protiv učitelja i nastavnika podneseno više od 12.000 predstavki, od kojih je čak 25 posto bilo anonimno. Dakle, za oko 3000 prijava nije se znalo tko ih je podnio. I to ne bi bio problem kada se među njima ne bi krile i one lažne prijave protiv nastavnika, koje, osim što štete prijavljenima, dodatno opterećuju inspekciju.

– Na zamolbu brojnih kolega iz obrazovnog sustava prije tri mjeseca potaknuo sam izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji vezan uz ukidanje anonimnih prijava protiv prosvjetnih djelatnika. Novim izmjenama zakona štitimo dignitet prosvjetnih djelatnika uz istovremenu zaštitu osobnih podataka prijavitelj – objasnio je Krešimir Ačkar.

Inače, na elektroničko savjetovanje o ovom prijedlogu promjena Zakona o prosvjetnoj inspekciji, stiglo je čak 435 komentara i na kraju su i kroz taj postupak podržane predložene izmjene.

Objava Krešimir Ačkar iz saborskih klupa pokrenuo zakonsku promjenu o prosvjetnoj inspekciji, koja nadzire vrtiće, osnovne i srednje škole, te učeničke domove pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.