Prijava

Vaša prijava

Sanja Gršetić iz Velike Gorice ponosna je vlasnica najveće kolekcije Barbie lutaka u Hrvatskoj

[]

Da Sanja Gršetić iz Velike Gorice obožava brend lutaka Barbie, govori i činjenica kako je vlasnica najveće kolekcije u Hrvatskoj. Trenutno u svom vlasništvu ima oko 350 primjeraka, svaki je u originalnoj kutiji osim prve dvije koje je dobila kao dijete.

– Sve su lutke u izvornom izdanju. Stvarno sam vodila računa i nisam izgubila ništa pa čak ni čizmice, a to je bilo prije 38 godina, govori Gršetić i pokazuje svoju kaubojku Barbie koju je dobila s deset godina.

Najatraktivnijim smatra kolekciju Scarlett O’Hara iz filma „Zameo ih vjetar“, Marilyn Monroe i Audrey Hepburn, a među vrijednim primjercima, Sanja je izdvojila prvu barbiku koju je napravila njezina idejna začetnica Ruth Handler, a od koje ova kolekcionarka ima ponovljeno izdanje.

– Ona je jedna od najtraženijih lutaka i teško ju je naći. Moje je specijalno izdanje, dakle reprodukcija prve barbike na svijetu.

Najpoznatija kolekcija, nastavlja Sanja, je ona dizajnera Bob Mackieja poput Madama du Barbie, Azija ili Božica Sunca, inače među najskupljim barbikama na svijetu, dok njegova izdanja prati crtež autora i certifikat.

– Kada se (Madame du Barbie) pojavila na hrvatskom tržištu, cijena joj je bila 500 maraka. Bila je vrlo skupa i tada, ali su mi je priuštili pokojni djed i baka. Postoji ih još mnogo i moja je namjera do kraja života upotpuniti kolekciju Boba Mackieja, Scarlett i Marilyn Monroe.

Među ostalim kolekcijama, Sanja je poprilično ponosna na onu izrađenu po uzoru na suncokrete Vincenta Van Gogha, lopoče Claudea Moneta, narodnih nošnji ili perja paunova.

– Svaka od njih ima svoju priču i na svoj je način originalna. To je ono što privlači brojne kolekcionare. U Hrvatskoj sam putem Facebooka stupila u kontakt s još jednom kolekcionarkom, a koja me uključila u američke grupe da si mogu nabaviti ostale primjerke.

Od ostalih unikata ističe se i ona velike barbike mladenke s pomičnim dijelovima, a koja je odradila toliko staža na izložbama, da je, nažalost, zadobila i poneka oštećenja. Nju, kaže Sanja, više nije vidjela nigdje, a s obzirom na limitiranost izdanja, oštećenja joj ne utječu na cijenu.

– Posebnost kod Barbie je da svake godine izlazi jedna božićna kolekcija, koje su vrlo, vrlo vrijedne. Uz Božić izlazi i kolekcija Barbie anđela, govori Sanja i pokazuje svog prvog anđela iz serije.

Tu su i razni dodatci poput konja koji sam hoda, automobil, odjeća, pribor za hranu i piće te takozvani „merch“ za obožavatelje poput majica, papuča, ruksaka, ručnika i slično.

Želja joj je da se od njezine kolekcije prave izložbe, a tom se prilikom prisjetila jedne u Zagrebu na kojoj je po prvi puta vidjela barbiku Sissy, od koje danas ima kopiju lutke i ulaznicu.

– Sve su mi barbike prekrasne, ali ona koja će sa mnom otići jednoga dana je Barbie u izdanju grčke božice. Iskreno se nadam, kada budem stara, da će neki od muzeja imati sluha, javiti mi se i preuzeti kolekcije. Ne želim ih prodavati, to mi nikad nije bio smisao, nego želim da ih netko naslijedi, zaključila je Sanja.

 

FOTO: Borna Filić/PIXSELL

Objava Sanja Gršetić iz Velike Gorice ponosna je vlasnica najveće kolekcije Barbie lutaka u Hrvatskoj pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.


PREDSTAVLJANJE KNJIGE TRAGOVI NA MODROM NEBU