Prijava

Vaša prijava

Dodijeljeno gotovo 40 milijuna kuna za razvojne projekte u Velikoj Gorici, Mariji Gorici, Pušći i Brdovcu

[]

Od 2014. godine naovamo na području Zagrebačke županije ugovoreno je više od četiri milijarde kuna vrijednih europskih projekata. Riječ je o projektima poput razvoja vodnokomunalne i željezničke infrastrukture te naprednijih, usmjerenih u razvoj centara kompetentnosti.

Slijedom rečenog, danas su u Velikoj Gorici potpisana četiri nova ugovora, ovoga puta iz mehanizma teritorijalnih ulaganja na širem području Grada Zagreba. Njihova ukupna vrijednost iznosi 47 milijuna kuna, od čega 38 milijuna kuna čine sredstva EU. Ugovore su dobili Grad Velika Gorica za uspostavljanje nove poduzetničke potporne institucije, Poduzetničkog inkubatora, te općine Marija Gorica, Pušća i Brdovec za izgradnju više od 17 kilometara nove biciklističke infrastrukture.

Ugovore je predstavnicima jedinica lokalne samouprave uručila ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Izvrsna suradnja Ministarstva i Zagrebačke županije

– Ravnomjeran regionalni razvoj nešto je što često ističem, a upravo europskim sredstvima koristimo priliku za implementaciju i razvoj različitih projekata koji će doprinijeti upravo tome. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU stoji na raspolaganju za nove, inovativne projekte u novom programskom razdoblju 2021. – 2027., poručila je na dodjeli ministrica čestitavši svim korisnicima.

– Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU preko naših lokalnih jedinica i županije financira značajne projekte za razvoj kvalitete života na ovim prostorima. Suradnja Ministarstva i Zagrebačke županije izuzetno je dobra i siguran sam da ćemo i u budućnosti kroz program oporavka i nove financijske omotnice prijaviti značajan broj projekata i veliki dio realizirati, nadodao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, otkrivši pritom detalje radnog sastanka s ministricom koji je prethodio dodjeli ugovora:

– Željeli smo razgovarati kako i što pripremati posebno za novu financijsku omotnicu, ali i proći projekte plana oporavka. Zagrebačka županija do sada je već za program oporavka prijavila 30-ak projekata, a vjerujem da će barem u razradi neki od njih biti prihvaćeni i realizirani. Važna nam je i nova financijska omotnica koja će omogućiti značajan izvor sredstava da bi se kvaliteta života na našem području popravila i povećala.

Okupljenima se obratio i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric.

– Naša je uloga da tehnički i operativno pomognemo provedbi projekata. To je ono što sada radimo i u sljedećem razdoblju naš je posao da se ovi projekti realiziraju. Uz to, naravno, s Ministarstvom pomoći pripremu sljedećih projekata jer oni izazovi koji nas očekuju u budućnosti zasigurno traže više ovakvih dolazaka, ali i mnogo više posla i realizacije.

Kvalitetan projekt uvijek dođe do izražaja

Otkako je preuzeo vodstvo Grada, vršitelj dužnosti gradonačelnika Velike Gorice Krešimir Ačkar kaže, da je Ministarstvo pokazalo izniman sluh, volju i poticaj za gradske projekte istaknuvši više od 30 milijuna kuna povučenih za muzejski depo, biciklističku i pješačku stazu prema naselju Staro Čiče i Vukovina, kao i rasvjetu na biciklističkim stazama koji spajaju Veliku Goricu i Zagreb.

Za projekt Poduzetničkog inkubatora procijenjenog na više od 26 milijuna kuna, dobili su tako bespovratno 21 250 000 kuna iz fondova EU. U početnoj fazi on predviđa kapacitete za 30 malih poduzetnika uz svu potrebnu infrastrukturalnu i stručnu pomoć. Drugim riječima, kazao je Ačkar, mladim će poduzetnicima biti na raspolaganju sve ono što im je potrebno.

– Nadamo se i vjerujemo da će naši projekti i dalje biti prepoznati. Velika Gorica je jedan od najrazvijenijih gradova u RH što znači da ima vrlo visok indeks razvijenosti te samim time teže participira na europske fondove. Međutim, Ministarstvo pokazuje da kvalitetan projekt uvijek dođe do izražaja i da standard života, ako su projektna dokumentacija i struka na visini zadatka, uvijek dobije što je potrebno.

Općina Marija Gorica za dionicu biciklističke staze dobila je 2,88 milijuna kuna.

– Nadovezujemo se na općinu Brdovec i kroz nas prolazi biciklistička staza koju bismo željeli dodatno proširiti prema Dubravici i Pušći te poslije prema Zagorju. Govoreći o turizmu i ruralnom razvoju, to nam je veliki zamašnjak kojeg ćemo nastaviti nadograđivati, rekla je načelnica Marica Janičić.

Općina Pušća današnjim je ugovorom za projekt biciklističke staze dobila 7,24 milijuna kuna.

– Za Općinu Pušća ovo znači mnogo. U projekt smo krenuli u partnerstvu s Gradom Zaprešićem i smatramo da će biciklistička staza značiti još bolji život za sve stanovnike. Povezat će nas sa Zaprešićem, Marijom Goricom i Dubravicom te krećemo dalje prema ostalim općinama, poručila je načelnica Anđela Cirkveni.

Naposljetku, biciklistička staza u Općini Brdovec sufinancirat će se u iznosu od 7,7 milijuna kuna.

– To je dio većeg projekta pod nazivom “Zeleno mobilni Brdovec” i radi se na tome da se poveća mobilnost građana kroz modularnost. Tu su biciklističke staze, danas-sutra i električni autobusi, što će uvelike poboljšati prijevoz s istoka na zapad općine te dalje prema Zagrebu i turistički utjecati na dolazak ljudi, rekao je zamjenik načelnika Stjepko Rukelj.

Objava Dodijeljeno gotovo 40 milijuna kuna za razvojne projekte u Velikoj Gorici, Mariji Gorici, Pušći i Brdovcu pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.