Prijava

Vaša prijava

Bekavac se zauzeo za što brže provođenje projekta Velika Gorica – solarni grad

[]

Mostov kandidat za gradonačelnika Velike Gorice Ivan Bekavac izjavio je kako je nužno konačno provesti projekt “Velika Gorica – Solarni grad” čija je provedba obećana prije deset godina, ali se po njegovim riječima još ništa nije poduzelo.

Tim projektom trebalo je poticati korištenje sunčeve energije na krovovima javnih i stambenih zgrada što donosi uštede u troškovima stanovanja i smanjenju zagađenja okoliša, rekao je Bekavac. Napomenuo je da su utrošena i javna sredstva za pripremu aplikacije interaktivne karte s javnim i stambenim zgradama te da je prepoznata mogućnost ugradnje solarnih panela na 170-ak objekata.

-No, Grad Velika Gorica propustio je povijesnu priliku, iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost omogućiti građanima vlasnicima mini elektrana, instaliranih na krovu stambene zgrade, stvarati i koristiti električnu energiju, a višak prodavati- izložio je Bekavac.

Smatra kako je s obzirom na iskustva drugih gradova i znanje o sunčevoj energiji nužno konačno pripremiti i provesti taj projekt od revolucionarnog značaja za Veliku Goricu i to za proizvodnju električne energije u sunčanim elektranama te za proizvodnju toplinske energije za grijanje prostora i potrošne tople vode u sunčanim toplinskim sustavima.

-Sunčana elektrana standardne tehnologije, snage 10 kW postavljena pod optimalnim kutom, bez zasjenjenja, može na području Velike Gorice godišnje proizvesti oko 11.800 kWh električne energije- rekao je Bekavac.

Objava Bekavac se zauzeo za što brže provođenje projekta Velika Gorica – solarni grad pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.