Prijava

Vaša prijava

Noć muzeja u Spomen parku 153. brigade HV – Velika Gorica


 

U sklopu svojih programskih aktivnost Udruga pripadnika 153. brigade HV - Velika Gorica ove se godine prvi puta prijavila za manifestaciju „ Noć muzeja“. Nakon dogovora uslijedila je prijava na manifestaciju, tako da je brzo došao i taj petak 27. siječnja 2023. godine. Dogovorili smo radno vrijeme od 17 do 22 sata. Već prvi posjetioci uranili su za dobrih pola sata, ali naša ekipa je bila spremna i za rane posjetioce. Vrlo brzo, već do 18 sati, rijeke ljudi slile su se u Spomen dom, a iako je pala noć ništa nije sprečavalo posjetioce da razgledaju vanjski postav duž šetnice u duljini od 600 m.

Dogovorili smo emitiranje filma Ratni put 153. brigade svaki puni sat, tako da je dvorana za projekcije brzo bila popunjena onima koji su ga odlučili pogledati. Posjetiocima je na raspolaganju razgledavanje fotografija, čitanje panoa sa zanimljivim tekstovima hrvatskih vojnih povjesničara i autora mnogih knjiga o Domovinskom ratu Davora Marijana i dr.sc. Ante Nazora ravnatelja Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Soba pijeteta, fotografije naših suboraca, ukupno 121 fotografija sa podacima pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a iz Velike Gorice i iz naše 153. velikogoričke brigade.

 

Naravno, svakome od nas nazočnih pripadnika naše Brigade godi svako upućeno pitanje, ali i dovoljan je samo pogled da se prepozna netko poznat sa fotografije, možda susjed, član obitelji, otac, djed….Iako je sat brzo otkucao 22 sata, posjetioci su još uvijek tu, pa dobro,  ipak je Noć muzeja prvi puta u Spomen domu 153. brigade HV…

Posljednji posjetioci stigli su nekoliko minuta prije ponoći. Dvije mlade djevojke, studentice, jedna od njih studira u Japanu, zanima se za Novljansko bojište, otac joj je bio tamo, tiho upitam: da li je bio pripadnik 153. brigade ? „Valjda je…“ sramežljivo odgovara, nije sigurna, upućujemo ju na popis pripadnika, pronalazi ga brzo, …ipak je po abecedi. Osmjeh na ustima, pozdravi tatu i drugi puta neka nas i on posjeti...foto...