Prijava

Vaša prijava

Kako plovi vrtić Lajdica


Uskoro počinje nova pedagoška godina, druga u dječjem vrtiću u Pokupskom od početka rada. Tim povodom sastali su se ravnateljica Dječjeg vrtića Didi Karmen Pavlic, u čijem sastavu djeluje Područni objekt Lajdica u Pokupskom, i općinski načelnik Božidar Škrinjarić. Na sastanku su analizirali rad dječjeg vrtića u protekloj pedagoškoj godini i planove za iduće razdoblje.

Vrtić je počeo s radom 5.  listopada prošle godine s 13 polaznika, zaposlene su tri odgajateljice i jedna kuharica – spremačica. Tokom godine broj polaznika se stalno povećavao, tako da je u kolovozu ove godine u desetsatnom programu bilo 18 polaznika. Osim potrebe za zbrinjavanjem djece, upisu novih polaznika svakako je pridonio požrtvovni rad osoblja dječjeg vrtića. Djeca rado dolaze u vrtić i emotivno su se vezala za “svoje tete” što se vidi i po njihovim reakcijama pri neslužbenim susretima izvan vrtića. Od roditelja upisane djece čuju se izrazito  pozitivne ocjene o načinu rada u našem vrtiću. Stavlja se veliki naglasak na razvoj kognitivnih i motoričkih sposobnosti djece, uz povezanost s prirodom, kroz razne kreativne igre i radionice na otvorenom, praćenje prirodnih pojava, sakupljanjem i korištenjem prirodnih materijala, radom u vrtu koji su zasadila djeca s odgajateljima i slično. Osim redovnog desetsatnog programa u vrtiću se provodio i program predškole, koji je obavezan za svu djecu godinu prije polaska u osnovnu školu. Taj program polazilo je 6 djece, od kojih je jedan bio polaznik i redovnog programa.

U novu pedagošku godinu koja počinje 6. rujna ove godine upisano je 21 dijete u redovni program. Zbog značajnog povećanja broja djece, od rujna ove godine zasposlena je još jedna odgajateljica, tako da će se moći i fizički u prostoru odvojiti dvije skupine djece, jaslička (od 1 do 3 godine) i vrtićka (od 3 do 6 godina). U program predškole ove godine očekujemo desetak polaznika, od kojih je 4 upisano i u redovni program. Ravnateljica je izvijestila načelnika da je Područni objekt Lajdica Pokupsko uključila u prijavu projekta kojim bi se osigurala dodatna novčana sredstva za popodnevni rad dječjeg vrtića, za nabavu didaktičke opreme i druge potrebe za obavljanje djelatnosti. Ustanova DV Didi radi na unapređenju stručnog rada u okviru svoje djelatnosti, kako bi pozitivni učinak na razvoj djece rane i predškolske dobi bio što kvalitetniji i prepoznat u okolinu u kojoj ustanova djeluje. S obzirom da je ovdje objekt smješten u prirodi i dalje će se provoditi programi odgoja i obrazovanja za očuvanje okoliša, kako bi briga za okoliš postala dijelom svakodnevnog života polaznika i djelatnika vrtića.

Sukladno odluci Općinskog vijeća Općina Pokupsko sufinancirala je rad dječjeg vrtića u iznosu 1.600,00 kuna mjesečno za svako upisano dijete, uz dodatno 2.100,00 kuna za onoliko mjesta koliko nedostaje do minimalno održive skupine od 32 djece.  Ukupni iznos sufinancranja iz proračuna Općine Pokupsko bio je oko 60.000,00 kuna mjesečno, u čemu je Zagrebačka županija za 2020. godinu sudjelovala s 640,00 kuna po polazniku mjesečno, a u 2021. godini potpora iznosi 203,33 kune po polazniku vrtića mjesečno. Roditelji redovnih polaznika sudjeluju s 500,00 kuna po upisanom djetetu. Program predškole u prošloj niti u ovoj pedagoškoj godini neće predstavljati dodatni trošak za proračun Općine Pokupsko, a za roditelje je uvijek u cijelosti besplatan.

Nakon ovakvih rezultata zaključak sastanka može biti samo taj da je suradnja Općine Pokupsko i DV Didi bila izuzetno uspješna, da su plodovi vidljivi i da naša Lajdica treba, kao i dosada, nastaviti ploviti ispunjena veselom dječicom i zadovoljnim  djelatnicima i roditeljima.