Prijava

Vaša prijava

Izgradnja vodoopskrbnog sustava u Općini Pokupsko


  • U trenutku formiranja Općine Pokupsko 1996. godine na području Općine Pokupsko javni vodoopskrbni sustav ne postoji, nema izgrađenog niti jednog metra cjevovoda niti bilo kojeg drugog objekta u funkciji javne vodoopskrbe. Štoviše, ne postoji uopće magistralni cjevovod prema vodocrpilištu iz kojeg bi se područje Općine moglo opskrbljivati vodom. Najprije je bila potrebna izgradnja dijelova sustava na području Grada Velike Gorice preko Općine Kravarsko, pa tek onda u samoj Općini Pokupsko.

 

  • Odmah po formiranju Općine Pokupsko započinju aktivnosti na osiguravanju financijskih sredstava za izradu projektne dokumentacije, te potom i za izgradnju magistralnih cjevovoda za opskrbu područja Općine Pokupsko pitkom vodom. Godine 2003. napokon je potekla voda u Pokupskom. Do 2010. godine na području Općine Pokupsko izgrađeno je 45.837 m vodoopskrbnih cjevovoda i to: magistralni cjevovodi Kravarsko-Opatija, Pokupsko-Auguštanovec, Cerje Pokupsko – Lijevi Štefanki, Cerje Pokupsko, Opatija-Pokupsko, Cvetković Brdo – Opatija; spojni cjevovodi Lijevi Štefanki – Auguštanovec, Pokupsko – Cerje Pokupsko, Pokupsko; glavni opskrbni cjevovod kroz Pokupsko i vodoopskrbni cjevovodi sjeverozapadnog dijela Općine Pokupsko – Lukinić Brdo i dio vodoopskrbne mreže  u naseljima: Cerje Pokupsko, Hrtić, Sunčani Brijeg, Auguštanovec i Lijevi Štefanki, te dvije vodospreme u Cerju Pokupskom i Gladovcu Pokupskom. Ukupna vrijednost investicije iznosila je 52.541.544,77 kuna, a financirana je sredstvima Hrvatskih voda i Općine Pokupsko. Pitka voda ovime je postala dostupna za većinu stanovnika Općine Pokupsko.

 

  • Izmjenom okolnosti i dostupnih modela financiranja Općina Pokupsko nastavlja s izgradnjom vodovoda prema mogućnostima, u manjim dionicama vlastitim sredstvima i uz potporu Zagrebačke županije i manjim dijelom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Tako su do danas izgrađene dionice vodoopskrbnih cjevovoda u Pokupskom (Popovčići, Potoček, Božurići, Busije) u Gladovcu Pokupskom (Pokupska Gora, Sunčani Brijeg), u Roženici (Markuzi – Mlinarići, Majetići i Sučeci, Šandori, Labudani), u Hotnji (Kosi, Strmec), u Lijevim Štefankima (Karasi, Orečići – dio), u Šestak Brdu (Gršće Selo i Sokak); u Auguštanovcu (Brodišće s odvojkom). Ukupno je na ovaj način izgrađeno 12.650 m vodovodne mreže u vrijednosti oko 5 milijuna kuna.

 

  • Sukladno Zakonu o vodama koji je stupio na snagu 2019. godine i zadao rokove prema kojima se postepeno prelazi na novi sustav upravljanja vodama, Općina Pokupsko više ne može biti investitor u izgradnji vodoopskrbnog sustava. To znači da je za sve poslove oko projektiranja, izvođenja radova i upravljanja vodoopskrbnim sustavom nadležna isključivo VG Vodoopskrba d.o.o. kao javni isporučitelj vodnih usluga. To se odnosi i na osiguravanje sredstava za veće projekte iz europskih fondova, gdje je jedino VG Vodoopskrba prihvatljivi prijavitelj. VG Vodoopskrba kandidirala je izgradnju Vodoopskrbne mreže u Gladovcu Pokupskom i Strezojevu za financiranje u okviru Nacionalnog plana za oporavak i otpornost  – NPOO. Vrijednost investicije je oko 10.000.000,00 kuna, a planirana je izgradnja cca 11 km cjevovoda.

 

  • Općina Pokupsko još može jedino osigurati ograničena sredstva iz vlastitih izvora ili iz manjih potpora koje se dodjeljuju iz državnog ili županijskog proračuna i koje prema dosadašnjem iskustvu izose do najviše 500.000,00 kn, a često i znatno manje. Prema tom modelu u tijeku je izrada projektne dokumentacije za dionicu 1.300 m vodovodne mreže u Zgurić Brdu. Vrijednost te investicije je ukupno oko 1.000.000,00 kuna. Prema ugovoru o potpori iz prošle godine osigurano je 500.000,00 od Zagrebačke županije, a za ostatak sredstava Općina upravo prijavljuje projekt na javni potiv Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU. Osim spomenutih cjevovoda koji su prijavljeni na natječaje za financiranje, na području Općine Pokupsko preostaju za izgradnju dionice vodovoda u Hotnji (Perekovci, Gajdeki, Marekovići), u Strezojevu (Gornje Muže, Vlahovci), Pokupskom (ŠRC Stari grad, Kanići), Gladovcu Pokupskom (Kupska – Sopot), Roženici (Turkovići, Dolački, Ježoviti), Lijevi Štefanki (Orečići s odvojcima), Lijevi Degoj (Jagići, Brnardići, Grahovci, Sovinka), Auguštanovec (Napolje, Nabrdo), Opatija (Sokoli, nakon izgradnje cjevoovoda u Općini Kravarsko prema Čankancu). Ukupna duljina ovih dionica iznosi oko 17 km.

 

Rekapitulacija:

  • Izgrađeno: 57,65 km vodovoda (66% duljine planiranih cjevovoda vodoopskrbnog sustava, obuhvat oko 75% kućanstava)
  • U projektiranju i prijavljeno za financiranje: 12,65 km vodovoda (14% duljine planiranih cjevovoda);
  • Preostaje za izgradnju: 17 km vodovoda (20% duljine planiranih cjevovoda).