Prijava

Vaša prijava

Čestitamo Dan grada Velike Gorice


 

Na dan svete Lucije, zaštitnice Turopolja Velika Gorica slavi svoj rođendan.Svakog 13. prosinca prisjećamo se naše velike zaštitnice i tom prigodom svim našim dragim Velikogoričankama i Velikogoričanima Badminton klub Velika Gorica čestita Dan grada!
 
U 18:00 sati pucanj turopoljskog topa označit će početak „Turopoljskog spravišća“ u dvorcu Lukavec koje tradicionalno organizira Plemenita općina Turopolja. Nakon spravišća uslijediti će postrojavanje i smotra počasnog voda Turopoljskog banderija. 
 
 
Podsjetimo, povodom rođendana Velike Gorice grad vam poklanja i besplatne kino projekcije. Tako u 18:00 sati možete povesti svoje najmlađe da pogledaju animirani film „Piratska pobuna“ ili u 20:00 sati možete pogledati najnoviji film o agentu 007 „Skyfall“.
 
Uz  dan svete Lucije vežemo razne običaje koji usred zime simboliziraju dolazak novog svjetla i života. Najpoznatiji je običaj sijanja pšenice koja će do Božića istjerati zelene vlati i ukrašavati bor i blagdanski stol u božićno vrijeme. Običaj je da se prati i zapisuje vrijeme kroz 12 dana od Lucije do Božića. Pučka predaja kaže da će sljedeće godine biti u pojedinom mjesecu takvo vrijeme, kakvo je u odgovarajući dan od Lucije do Božića.
zaštitnica turopolja
 
Sveta Lucija u narodu se štuje kao zaštitnica vida, krojača i kovača. Živjela je u 4 st. na Siciliji u vrijeme Dioklecijana i pripadala bogatoj obitelji. Prilikom hodočašća na grob mučenice Agate u Kataniji da bi izmolila ozdravljenje za svoju bolesnu majku, ukazala joj se svet Agata i predvidjela joj vrlo skoru mučeničku smrt. Po povratku kući Lucija je otkazala zaruke i podjelila svoj imetak siromasima. Uvrijeđeni zaručnik prijavio ju je i optužio da je zbog čega je bial utamničena i mučena, no  nije zatajila svoju vjeru. Osudili su je na smrt odrubljivanjem glave, a prije toga uspjela je primiti euharistiju i predvidjela je skoru smrt Dioklecijana kao i prestanak progona kršćana.
 
Svim Lucijama, Lucijanima, Lucama i Lucijanama želimo sretan imendan!

 


Medvode Forza Cup 2013 – Ira Misir brončana