Prijava

Vaša prijava

Kožić i Zmajlović idu u drugi krug. Evo kako je u prvom krugu župana birala Velika Gorica

[]

Stjepan Kožić i Mihael Zmajlović ušli su u drugi krug izbora za župana Zagrebačke županije. Kandidat HDZ-a, SK Nezavisne liste, 365 Stranke rada i solidarnosti, HSU-a, HSLS-a i HNS-a Stjepan Kožić osvojio je 44,93 posto glasova, dok je Mihael Zmajlović, kandidat stranaka SDP i HSS, osvojio 29,08 posto. U glasovima to izgleda ovako: Kožić 54.428 glasa, a Zmajlović 35.225 glasova. Ana Bolšec (FOKUS) dobila je 11,51 posto glasova, a Domagoj Lovrić (DP) 9,88 posto.

Nakon obrađenih svih biračkih mjesta, u utrci za Skupštinu Zagrebačke županije tijesno vodi koalicija predvođena SDP-om s 25,72 posto glasova. Slijedi ju u stopu HDZ-ova koalicija s 24,74 posto glasova. Kožićeva lista je na 16,72 posto glasova, a stranka FOKUS je osvojila 12,8 posto glasova. Na petom mjestu je Domovinski pokret s 9,92 posto, a MOST ima 5,64 posto glasova. Sve ove stranke dobit će svoja mjesta u Skupštini, ali niti jedna od stranaka nema potrebnu većinu. Zanimljivo, HDZ-ova i Kožićeva lista neće niti zajedno uspjeti dobiti većinu ruku u Skupštini, pa će podršku trebati tražiti među drugim opcijama – FOKUS, Domovinski pokret i MOST.

Koga je birala Gorica?

Najviše Velikogoričana svoj glas dalo je Stjepanu Kožiću. Osvojio je 45,62 posto goričkih glasova te iza sebe ostavio SDP-ovog kandidata Mihaela Zmajlovića koji je dobio 24,95 posto glasova. Na trećem mjestu bi, kada bi se računali samo glasovi Goričana, bio Domagoj Lovrić, koji je osvojio 16,3 posto glasova Goričana za župana Zagrebačke županije. Ana Bolšec u Gorici je dobila 7,38 posto glasova.

Da se pitalo Goričane, HDZ bi osvojio više glasova u Skupštini. Naime, za razliku od rezultata na razini županije, u Velikoj Gorici HDZ-ova koalicija osvojila je 31,57 posto glasova. SDP-ova koalicija ima 22,21 posto glasova, a na visokom trećem mjestu je Domovinski pokret sa 14,21 posto glasova.MOST je na četvrtom mjestu po broju glasova Velikogoričana, osvojio ih je 12,36 posto, a lista Stjepana Kožića tek 10,47 posto glasova.

Izjave kandidata

– Hvala na podršci koju sam dobio u prvom krugu lokalnih izbora! Pred vas sam izašao s ostvarenim projektima i istinom. Tako nastavljam i dalje. Ne dajem nerealna obećanja, već konkretnim mjerama, kojima se nastavlja kontinuitet dosadašnjih ulaganja, želim da Zagrebačka županija bude još poželjnija za život, da svi njezini dijelovi imaju iste mogućnosti razvoja. Pozivam sve one koji su izašli na izbore da to naprave i za dva tjedna, i daju mi podršku da nastavim graditi još uspješniju Zagrebačku županiju – kazao je Stjepan Kožić.
– Stanovnici Zagrebačke županije su pokazali da žele novog župana. Žele drugačiju, efikasnu i modernu Županiju. To je i jasan znak da birači ne žele HDZ na vlasti, jer plan s kojim su Kožić i HDZ išli na ove izbore je da on kao poznato ime privuče birače, a odmah nakon toga prepusti vlast zamjenicima iz HDZ-a. To je prevara koju ne smijemo dopustiti – komentirao je Mihael Zmajlović.