Prijava

Vaša prijava

Kino Gorica prikazat će senzorni film za djecu s teškoćama

[]

Kino Gorica će 1. lipnja u 10 sati prikazati animirani film iz 1986. godine Čudesna šuma, snimljen snimljen u suradnji između hrvatske produkcijske kuće Croatia Film i američke Fantasy Forest. Prvi je hrvatski dugometražni crtani film, a režirali su ga Milan Blažeković i Doro Vlado Hreljanović prema scenariju nastalom prema originalnoj priči Sunčane Škrinjarić.

Posebnost ove projekcije je i u tome što se  na taj način Kino Gorica po prvi put uključilo u program senzornih projekcija za djecu, koje su prvenstveno namijenjene djeci koja mogu imati ili imaju teškoće uzrokovane preosjetljivošću na jake boje, svijetlo, bljeskanje, uzorke i kontraste, nagle glasne zvukove, mnogo vizualnih i auditivnih podražaja istovremeno.

– Sukladno tome animirani filmovi koji su odabrani da sudjeluju u ovom projektu su senzorno prihvatljivi u auditivnom i vizualnom smislu. Također je izuzetno važna radnja i pouka koju nosi film, da bude poticajna u osvješćivanju temeljnih ljudskih vrijednosti. Bitno je kod takvih projekcija da se kino tehnički prilagodi osjetljivoj djeci – da svjetla u kinu ne budu ugašena nego prigušena, da zvuk bude tiši, da djeca slobodno mogu donijeti svoju omiljenu igračku, gricke, sokiće, da mogu za vrijeme projekcije prošetati, pričati, plesati… – objasnila je Vesna Gjurković, voditeljica kinematografske djelatnosti.

Budući da je ovo prva senzorna projekcija u goričkom kinu, a da još uvijek vrijede ograničavajući epidemiološki uvjeti, ona će ovaj put iznimno biti samo za djecu s intelektualnim i senzornim poteškoćama Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica.

– Nadamo se da ćemo na jesen imati potpuno otvorena kina i mogućnost ponavljanja senzorne projekcije za sve zainteresirane. U tom slučaju će to biti potpuno inkluzivna projekcija jer će joj moći prisustvovati i djeca bez navedenih poremećaja. Na taj način se pomaže i jednoj i drugoj skupini djece da se upoznaju, da shvate i prihvate različitosti. Na ovaj način pokušavamo biti otvoreni za sve, osobito za djecu koju zbog svojih senzornih i ostalih poteškoća roditelji ili odgajatelji obično ne dovode u kino i koja su na taj način zakinuta za jedan od najljepših iskustava u životu svakog čovjeka – zaključila je Gjurković i dodala kako je senzorna projekcija besplatna za djecu i pratnju.