Prijava

Vaša prijava

Sibilla je najukusnija sorta jagode!

[]

Sorta jagode Sibilla, odlukom potrošača, najukusnija je sorta koja se uzgaja u jagodnjacima Zagrebačke županije i grada Zagreba. Na ovogodišnjem ocjenjivanju, jubilarnom dvadesetom, ocjenjeno je osam sorti jagode – Clery, Yoli, Alba, Quicky, Assia, Albion, Murano i Sibilla.

-Potrošači su najbolji suci! Kroz oplemenjivačke programe, znanost može ‘stvoriti’ nove sorte i misliti da su one najbolje, ali ako ih potrošači ne prihvate sve je uzalud, rekao je Boris Duralija, redoviti profesor na zagrebačkome Agronomskom fakultetu, voditelj ocjenjivanja, ove godine održanog na Repro Eko Farmi u Volavju pored Jastrebarskoga. Na prostoru Zagrebačke županije i grada Zagreba, na ukupnoj površini od oko 100 hektara, uzgaja se preko 3 milijuna sadnica jagode.

-Krenuli smo s ocjenjivanjem prije 20 godina kako bi izdvojili one sorte koje su potrošačima prihvatljivije, istovremeno stimulirajući proizvođače da ne idu u proizvodnju količine, nego kvalitete. Sada mogu reći da smo u tome uspjeli! Sorte jagode koje su dominirale prije 20 godina danas nitko više ne uzgaja, rekao je Duralija. Tako je zanimljivo da se ovogodišnja pobjednička sorta tek uvodi u proizvodnju i nije značajnije raširena, no potrošačima je bila najukusnija.

Ocjenjivanje je održano u sklopu manifestacije „Dani zagrebačkih jagoda“ na kojoj, uz potporu Grada i Županije, sudjeluju proizvođači udruženi u Udrugu Jagodni prsten i Udrugu uzgajatelja jagoda grada Zagreba. Jagode prodaju na lokacijama diljem Zagreba i u gradovima Zagrebačke županije. U Udruzi “Jagodni prsten” je 17 proizvođača iz županije, koji imaju oko 750.000 sadnica.

-Unazad par godina pogađaju nas niske temperature u vrijeme cvatnje jagoda. Ova je bila najgora do sada pa je urod smanjen i do 50 posto, rekao je Željko Varga, predsjednik udruge Jagodni prsten. Josip Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije, rekao je da je manifestacija „Dani zagrebačkih jagoda“ najbolji kanal za prodaju ovoga voća.

-Potrošači mogu dobiti svježu jagodu, birati sortiment i upoznati se s proizvođačem, rekao je Kraljičković, podsjetivši da Zagrebačka županija, raznim potporama, već godinama stimulira uzgoj jagoda.