Prijava

Vaša prijava

Upoznajte kipara Ivana Kožarića i okušajte se u izradi skulpture od gline

[]

“Ivan Kožarić – Sto godina hrvatskog modernog klasika” naziv je predavanja i interaktivne likovne radionice koju će u petak, 11. lipnja, u 19.30 sati u Galeriji Galženica održati povjesničarka umjetnosti Tea Gudek Šnajdar. Time će obilježiti 100. obljetnicu rođenja jednog od najistaknutijih hrvatskih umjetnika Ivana Kožarića (rođ. 10. 6. 1921.). Široj javnosti Kožarić je najpoznatiji po svojim javnim skulpturama “Prizemljeno sunce” u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici, te spomeniku A. G. Matošu na Gornjem gradu. No, u svojih gotovo sto godina života, izveo je pravu revoluciju u hrvatskoj modernoj umjetnosti.

Riječ je o prvom predavanju unutar ciklusa popularnih predavanja koje će se tijekom 2021. održavati u Galeriji Galženica, u sklopu projekta ‘”Razgovori o hrvatskim modernim i suvremenim umjetnicima (uz primjere iz fundusa Galerije Galženica)”, a koje će voditi velikogorička povjesničarka umjetnosti Tea Gudek Šnajdar.

Tea Gudek Šnajdar i Antonia Vodanović

– Predavanja i prateće radionice namijenjene su razvoju lokalne publike, jačanju kulturne suradnje na području Grada Velika Gorica i Zagrebačke županije, te edukaciji lokalnog stanovništva o nekim od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. i 21. stoljeća. Tijekom ovih jednosatnih predavanja, posjetitelji će se upoznati s radom nekih od najpoznatijih imena hrvatske moderne likovne umjetnosti, poput Ivana Kožarića, Nives Kavurić-Kurtović, Miroslava Šuteja, pa do značajnih lokalnih umjetnika poput Dragutina Trumbetaša. Razgovarat ćemo o njihovim najpoznatijim radovima, umjetničkom djelovanju, kao i anegdotama te zanimljivostima iz njihova života – najavila je Antonia Vodanović, voditeljica Galerije Galženica.

Predavanja će biti interaktivna, tako da će se posjetitelji imati priliku upoznati s radom autora putem bogatih vizualnih materijala, knjiga i časopisa posvećenih ovim umjetnicima. Djelatnici Galerije Galženica zavirit će u svoj depo, te tijekom predavanja izložiti neka od djela ovih umjetnika, kako bi ih posjetitelji mogli u njima uživati. Kako bi se što bolje upoznali s radom umjetnika, posjetitelji će se i sami okušati u izradi likovnog rada u stilu ili tehnici umjetnika kojemu će predavanje biti posvećeno.

Na prvoj od ciklusa radionica, posjetitelji će se okušati u izradi skulpture od gline, Kožarićevoj tehnici, a kao motiv za rad poslužit će neka od dijela ovog zanimljivog kipara.