Prijava

Vaša prijava

Pripremili su raznolik program. Evo što će se događati na ovogodišnjim Danima svetog Vida

[]

Kulturno-umjetničko društvo Dučec od 14. do 20. lipnja organizira u Mraclinu 16. dane svetog Vida. U realizaciji sudjeluju sve mraclinske udruge, koje na taj način obilježavaju zaštitnika Mraclina. U sklopu manifestacije svake se godine, kroz tjedan dana koji predhode završnom nedjeljnom ‘proščejnu’, održava niz kulturnih, zabavnih i sportskih događanja.

– Potaknuti posebnim duhovnim ozračjem blagdana u kojem slavimo našeg patrona, ti su dani za Mraclin i Mraclince obilježeni druženjem, zajedništvom i veseljem – poručili su organizatori koji su ove godine pripremili bogat program.

U ponedjeljak od 18 sati svoja vrata otvara DVD Mraclin koji će izložiti stare predmete i fotografije, ali i pokazat novu suvremenu opreme koju posjeduju. U utorak ,15. lipnja, na sam blagdan sv. Vida, u 20.30 sati Mraclin ugošćuje predstavljanje “Turopoljskog leksikona”. U pitanju je prvi enciklopedijski sažetak cjelokupnog znanja o turopoljskom kraju u povijesti i sadašnjosti, četverogodišnji posao koji je u okviru Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža izvela brojna suradnička ekipa.. Na priredbi, koja će se održati u Parku Tomislava Hrkovca sudjeluju suurednici Leksikona Mladen Klemenčić i Katja Matković Mikulčić, KUD Dučec i Ratko Cvetnić.

Prvi u Hrvatskoj Mraclinci će vidjeti kako izgleda airbadminton

U goste u Mraclin u povodu Dana svetog Vida dolazi i Hrvatski badmintonski savez. Povod je nacionalna promocija tzv. airbadmintona, badmintona na otvorenom. Naime, badminton se kao olimpijski sport igra isključivo u dvoranama, u Gorici primjerice u Gradskoj dvorani i u DT areni u Novom Čiču, no Svjetska badmintonska federacija odlučila je poći primjerima odbojke, rukometa i još nekih dvoranskih sportova i izaći na zrak.

– Za to je trebalo konstruirati specijalnu lopticu, otpornu na vjetar, a opet dovoljno laganu da se može igrati običnim badmintonskim reketima. Je li u tome uspjela provjerit ćemo prvi u Hrvatskoj, u srijedu od 18 sati, zajedno s mladim demonstratorima koje šalje pokrovitelj ove priredbe, Hrvatski badmintonski savez. Igrači badmintonskih klubova Velika Gorica i Stella Zagreb, pomoći će da ovu obiteljsku varijantu badmintona zaigraju svi zainteresirani, a osobito djeca. Voditelj je jedan od osnivača HBS-a Ratko Cvetnić, a tereni će se postaviti uz Vatrogasni dom Ivana Galekovića – Galea – kažu organizatori.

Promocija knjige S rubova ekrana

Program Vidovih dana donosi još jednu promociju knjige. U četvrtak, 17. lipnja, u 20.30 sati u Parku Tomislava Hrkovca održat će se promocija nove knjige velikogoričke književnice Darije Žilić “S rubova ekrana”, a domaćin ove književne večeri bit će Društvo žena “Anđela Lovreković”. U programu, uz autoricu, sudjeluju Đurđica Vuković, urednica časopisa “Riječi” Matice hrvatske iz Siska, Mia Krajcar, voditeljica Scene Gorica, koja će čitati Darijinu poeziju, a za glazbeni dio zaduženi su Tony Lee King te Miroslav Giljanović Fix.

Foto: Mraclin.hr

Tamburaško-vokalna večer

Glazba će u petak, 18. lipnja, ispuniti Park Tomislava Hrkovca jer organizatori su pripremili tamburaško-vokalnu večer. Tamburaška večer jedna je od najposjećenijih Dučecovih priredbi te je na određeni način postala mraclinski brend. Na pozornici, u ambijentu Parka i Zgrade, ponovno će nastupiti 40-ak mraclinskih tamburaša, ali i gosto – TS Lajbeki, TS Alibi, TS Modra Galica, TS društva Dobre duše te klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog i Vokalisti sv. Josipa iz Velike Gorice.

Neće nedostajati ni sporta

U subotu posjetitelje oečkuje bogat sportski dan u organizaciji NK Mraclin. Započet će u 15 sati otvaranjem Turopoljsko–posavske lige na terenu Nove grabe. Na betonskom igralištu u 17 sati započet će VI. memorijalni malonogometni turnir “Blaž, Žina i Gale”, a navečer od 20 sati na natkrivenoj terasi Nove grabe održat će se zabava i druženje uz grupu Sjaj.

U nedjelju, 20. lipnja, u Mraclinu se slavi Vidovo, stoljetna tradicija obilježavanja zaštitnika Mraclina, nedjelja koja je među naraštajima Mraclinaca poznata kao Vidovsko proščejne.

– To je dan kad se Mraclinu vraćaju njegova djeca rasuta po Domovini, ali i svijetu, ujedno i prilika da u našem selu ugostimo prijatelje i susjede iz okolnih mjesta. Središnji događaj Vidova – misna slavlja u 11 i 17 sati bit će u Parku Tomislava Hrkovca. Na misi u 17 sati pjevat će Zbog mladih „Navještenje“ iz Velike Gorice. Napominjemo da će zbog oštećenja kapele, posljedice velikog potresa krajem prošle godine, ovo biti prvi put u novijoj povijest Mraclina da svete mise neće biti služene u kapeli svetog Vida – poručili su organizatori.