Prijava

Vaša prijava

FOTO: Darko Bekić novoizabrani je predsjednik Gradskog vijeća Velike Gorice

[]

Konstituirano je novo Gradsko vijeće Grada Velika Gorica. S obzirom da koalicija HDZ – Stjepan Kožić NL – BM 365 – Stranka umirovljenika – HSLS nije imala većinu potrebnu za vijeće dogovorena je programska suradnja s Domovinskih pokretom.

Za predsjednika vijeća izabran je Darko Bekić (HDZ), no neposredno prije izbora samog predsjednika povela se rasprava. Prvi se za riječ javio SDP-ov Ivo Jelušić.

– Nekoliko dana prije konstituirajuće sjednice održao se konzultativni sastanak predstavnika političkih stranaka zastupljenih u gradskom vijeću da se dogovori način konstituiranja vijeća i izbor predsjednika vijeća. To je dobra praksa koju pohvaljujem. Danas ne dajemo podršku HDZ-u niti bilo kome iz većine već dajemo podršku volji građana koja je odredila da je većina ta koja je te ćemo u tom smislu dati podršku izbora predsjednika vijeća, istaknuo je Jelušić.

17.06.2021. – Velika Gorica – Konstituirano je Gradsko vijeće Grada Velika Gorica – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Vijećnik MOST-a Ivan Bekavac rekao je kako klub MOST-a, HSP-a i Neovisnih za Hrvatsku neće glasati za prijedlog izbora predsjednika već će ostati suzdržan.

– Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa da parlamentarna većina izglasa predloženoga što će naravno, parlamentarna većina imati priliku, ali MOST ne pripada toj većini. Osim toga, birači MOST-a dali su nam povjerenje boriti se za interese građana i smatramo da interes građana nije izabrati Darka Bekića. Biti ćemo suzdržani pri ovom izboru, a podršku ćemo dati izboru potpredsjednika iz redova oporbe, kazao je Bekavac.

17.06.2021. – Velika Gorica – Konstituirano je Gradsko vijeće Grada Velika Gorica – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Za riječ se javio i Zvonimir Lovrić iz redova Domovinskog pokreta koji je naglasio kako su izbori prošli i potrebno je sjesti skupa i skupiti glave u zajedničkom poslu te kako bi im glavni zadatak i cilj morao biti napredak grada i okolice.

Goran Beus Richemberg dotaknuo se izlaznosti na ovogodišnje izbore.

– Ne zaboravite, 60 % ljudi nije izašlo na ove izbore jer ne vjeruje niti vama niti nama, pred nama je veliki posao, uvjeriti ih da to što radimo, radimo punoga srca i sa smislom, zdravim razumom, a veći teret na dokazivanju toga je na vama koji potpisujete odluke većine i podržavajući ih. I ne ljutite se na oporbu kad nije za Proračun, jer ona ne bi bila oporba kada bi bila za. To je razdjelnica između pozicije i opozicije, kaže Beus Richemberg te je poručio vladajućima da pripreme Proračun da on bude stvarni odraz stanja i potreba ovoga grada.

17.06.2021. – Velika Gorica – Konstituirano je Gradsko vijeće Grada Velika Gorica – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nakon što je izglasano s 22 za i 4 suzdržanih vijećnika, novoizabrani predsjednik Bekić obratio se vijećnicima.

– Zahvaljujem vam na ukazanom povjerenju i veselim se narednom mandatu koji je pred nama. Nadam se da ćemo međusobno zajedno surađivati jer čekaju nas izazovna vremena, dinamična i suvremena. Tu ćemo mi kao gradsko vijeće morati dati i više i bolje nego do sada, a posebno mi je drago što u ovom sazivu kao članovi vijeća izabrani su i svi kandidati za gradonačelnika na posljednjim izborima. U duhu međusobne tolerancije i poštovanja u svim našim raspravama kojih će sigurno biti u dobrom, kritičnom i konstruktivnom tonu predlažem da nastavimo rad ovog vijeća – zaključio je Bekić.

Za potpredsjednike Zvonimir Lovrić (Domovinski pokret) i Ozren Robić (SDP).

17.06.2021. – Velika Gorica – Konstituirano je Gradsko vijeće Grada Velika Gorica – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Vijećnicima je na dobivenom mandatu za Gradsko vijeće na kraju čestitao gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Nadam se konstruktivnom i kvalitetnom radu za naš grad u ovom mandatu. Bit ćemo otvoreni za sve dobre prijedloge bez obzira iz kojih redova došli te se nadam da ćemo uvesti demokratske standarde kojima ćemo se ponositi i kojima ćemo uistinu zajedno služiti svim našim građanima bez obzira kome su dali povjerenje, ali i probuditi i povjerenje kod onih koji nisu imali potrebe ove lokalne izbore izaći na birališta, zaključio je Ačkar i najavio novu sjednicu Gradskog vijeća za srpanj na kojoj će se naći rebalans proračuna.