Prijava

Vaša prijava

Županijska skupština Zagrebačke županije nije konstituirana, u roku od 30 dana novi pokušaj

[]

Iako je sve trebalo proći glatko, Županijska skupština Zagrebačke županije ipak se danas nije uspjela konstituirati. Sve je “palo u vodu” već na prvoj točki dnevnog reda, odabiru Mandatnog povjerenstva čiji je zadatak verificirati skupštinske mandate i bez čijeg sastava se ne mogu ostvariti i ostalih šest točaka, pa i ona najvažnija – odabir predsjednika i potpredsjednika same skupštine, prenosi večernji.hr.

Na konstituirajućoj skupštini potrebno je odabrati minimalno tri od pet članova, koliko ih ima povjerenstvo, međutim pristigao je prijedlog za samo njih dvoje: Krešimira Bunjevca (SDP) i Mario Budišćaka (FOKUS).

No, kako se moglo čuti, problem nije bio u izboru mandatnog povjerenstva već u odabiru predsjednika i potpredsjednika Skupštine. Ovaj prvi trebao je biti, barem kako kaže zagrebački župan Stjepan Kožić, načelnik Rugvice Mato Čičak koji je i u prethodnom sazivu bio na toj funkciji.

– Mi imamo dogovore i potpisane sporazume, koje čini većinu u Skupštini i temeljem toga smo kanili odraditi ovu, skupštinu, međutim do toga nije došlo. Dogovor i sporazumi koji su potpisani – kandidat za predsjednika Županijske skupštine je Mato Čičak iz HDZ-a, treba ga podržavati njegova stranka sa svojima sa partnerima, stranka Stjepana Kožića zajedno s partnerima  i Domovinski pokret. To ukupno čini većinu koja može ovakve izbore napraviti – objasnio je Kožić.

No, SDP-ov Mihael Zmajlović, Kožićev protukandidat na izborima za župana, ustvrdio je da se radi o trgovanju foteljama.

– Moram priznati da sam iznenađen jer je na tehničkom sastanku  bilo napisano da je dogovorena većina koju čine HDZ, stranka Stjepana Kožića i Domovinski pokret. Nešto se dogodilo, gdje je puklo, ne znam. Očigledno je da se bore oko fotelja i funkcija. Ja ne sumnjam da će HDZ i ekipa složiti većinu, to je samo pitanje cijene u ovoj Skupštini – rekao je.

U zakonskom roku od 30 dana bit će održana druga po redu Konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije s obzirom da na današnjoj sjednici nije izabrano Mandatno povjerenstvo koje bi verificiralo mandate, a time ni predsjednik i potpredsjednici novog saziva Skupštine.

Podsjetimo, sukladno rezultatima Izbora, mandate u Županijskoj skupštini Zagrebačke županije dobili su: koalicija HDZ-HSU-HNS-HSLS (13), koalicija SDP-HSS (13), koalicija SKNL- Bandić Milan 365 (8), FOKUS (6), DP (5) MOST (2).