Prijava

Vaša prijava

Reakcija goričkog Domovinskog pokreta na optužbe MOST-a

[]

Na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Velika Gorica, vijećnici MOST-a ostali su suzdržani pri izboru potpredsjednika vijeća iz redova Domovinskog pokreta, Zvonimira Lovrića. Svoje obrazloženje dali su na konferenciji za medije na kojoj su istaknuli kako ne žele izdati povjerenje birača koji su ih birali te kako se neće tako lako prodati pritom aludirajući na Domovinski pokret koji je dogovorio programsku suradnju s vladajućom koalicijom na čelu s HDZ-om. U potpunosti prenosimo priopćenje Domovinskog pokreta.

– Nakon objavljenog priopćenja vodstva MOST-a “Nećemo izdati naše birače” imamo potrebu od reagirati na lažne optužbe kako bi javnost bila istinito informirana. Nakon što u Velikoj Gorici MOST napada Domovinski pokret, a u sklopu pokušaja pranja obraza pred svojim biračima, netko mora staviti karte na stol i reći istinu. MOST radi klasični spin: nakon pobune unutar članstva MOSTa zbog njihove “koalicije” sa Socijaldemokratskom partijom
– optužuje koga drugoga nego Domovinski pokret. MOST zapravo muče ovakve objave, koje uporno želi sakriti. Da ljubav između MOSTA i SDPa u Velikoj Gorici nije slučajna govori i suradnja između Mire Bulja i Ranka Ostojića u Splitsko dalmatinskoj županiji gdje također srčano blate Domovinski pokret. To jasno pokazuje da MOST nikad nije bio stranka desnice, već je stranka bez ideologije koja mijenja zastave ovisno o tome kakvu korist ima od toga. Toga smo postali svjesni tijekom razgovora sa MOST-om o mogućoj predizbornoj koaliciji, koja iz očitih razloga nije realizirana, kažu iz Domovinskog.

– Nakon izbora, a prije ustrojavanja Gradskog vijeća mi iz Domovinskog pokreta nismo nikoga zvali, ali smo odgovorili na sve pozive, pa tako i onaj iz MOSTa. Ideja Ivana Bekavca je bila ujediniti oporbu i to MOST/HSP/NHR, SDP/GLAS/HSS i Domovinski pokret u gradskom vijeću, te s 15 glasova njega (Bekavca) postaviti za predsjednika vijeća. Cilj ovakve nakaradne koalicije je bio onemogućiti ili usporiti rad gradonačelnika blokiranjem proračuna i pod cijenu rušenja Gradskog vijeća, što bi dovelo do političke krize i novih izbora za gradsko vijeće. To nismo htjeli dozvoliti jer je takvo postupanje sebično i destruktivno a grad time ne bi dobio nego izgubio.

– Za Domovinski pokret odgovorna politika znači staloženi razgovor o programu, unutar određenog svjetonazorskog okvira, uvažavajući činjenice i poštivajući sve sudionike na političkoj pozornici. Domovinski pokret je u trenutnoj političkoj situaciji gdje su Goričani natpolovičnom većinom izabrali HDZovog kandidata za gradonačelnika, dogovorio programsku suradnju s HDZ-om koja se temelji na 6-7 zajedničkih projekata. Ta suradnja nije sklopljeni brak niti koalicija, nego pokušaj pokretanja Gorice prema boljitku. Domovinski pokret neće bezuvjetno i pod svaku cijenu podržavati HDZ u svim njihovim prijedlozima već samo u sklopu našeg zajedničkog programa, te ćemo u slučaju kakvih loših poteza HDZ-a sigurno biti kritični i svojevrsni korektiv, jer nam je cilj provoditi politiku zdravog razuma za boljitak svih Goričana.

– Osim toga, zbog ideoloških i načelnih razlika nismo se nikako mogli udružiti sa MOST i njihovim novim partnerima Socijaldemokratskom partijom, stoji u priopćenju goričkog Domovinskog pokreta s potpisom predsjednika Zvonimira Lovrića.