Prijava

Vaša prijava

Završeno je snimanje filma “U potrazi za Turopoljskim blagom”

[]

Završeno je snimanje filma „U potrazi za Turopoljskim blagom“, filmske redateljice Romane Rožić. Riječ je o prvom dijelu filma „Učimo Turopoljski“, a koji je zamišljen kao lekcija za učenike osnovnih škola kako bi im na zabavan i edukativan način prezentirali turopoljski dijalekt. Scene filma snimane su na atraktivnim, turističko i povijesno zanimljivim i prepoznatljivim lokacijama u Velikoj Gorici, Donjoj Lomnici, Lukavcu i Buševcu.

– To je mala duhovita krimi priča na turopoljskom dijalektu. U filmu ima vještica, lopova, moguta, nadnaravnih bića, dvorova, krinolina, frakova i lokalnih nošnji, glazbe, prve ljubavi. Scenarij sam pisala po abecedi, krećemo od „ambrele“ do „zameriti“ s ukupno tridesetak drugih turopoljskih riječi i izraza – ispričala nam je redateljica Romana Rožić koja je ujedno zahvalila svima koji su sudjelovali u filmu.

– Većinski su to volonteri, među njima članovi udruga i gradskih organizacija i ustanova, škola, folklorna društva, etno udruge…ali u filmu se pojavljuje i jedan mladi profesionalni glumac, nada hrvatske komedije, Denis Bosak – rekla nam je Rožić te dodala kako film sada ide u montažu.

Inače, turopoljski dijalekt je pod utjecajem štokavskog i standardnog jezika dugo bio stigmatiziran kao ”seljački govor ”, te je došlo do opasnosti od njegovog izumiranja, a 2017.godine je postao i zaštićeno nematerijalno kulturno dobro u Hrvatskoj te je uvršteno u Registar kulturnih dobara.

Spomenimo i kako je film osmišljen kao prikrivena lekcija nekog stranog jezika.

– Namjerno je upotrijebljen reducirani i manji broj turopoljskih riječi kako bi mladi, posebno oni koji nisu izvorno s turopoljskog područja zapamtili i s nastavnicima o njima razgovarali – kažu organizatori.

Premijeru filma očekujemo na jesen u sklopu Dana europske kulturne baštine u Velikoj Gorici .


GK VG Limači održao prezentaciju aktivnosti najmlađih članova