Prijava

Vaša prijava

VG Brass festival donosi koncert Žige i Bandista

[]

U Parku dr. Franje Tuđmana u sklopu 15. Velikogoričkog Brass festivala, večeras u 20 sati nastupaju Žiga i Bandisti. Mirko Švenda Žiga osnovao je bend sa željom da popularizira međimursku narodnu pjesmu te je s njima počeo nastupati u cijeloj Hrvatskoj, ali i u inozemstvu.

Inače, bandisti je u Međimurju bio naziv za sastav – „bend”, sastavljen od puhačkih instrumenata. Takvi sastavi bili su popularni od kraja 19. stoljeća, a nastajali su u sklopu „limenih glazbi” koje su djelovale u većini naselja u Međimurju. Bandisti su svirali na raznim društvenim događanjima – vjenčanjima, krštenjima, sprovodima, proštenjima. U drugoj polovici 20. stoljeća počeo se smanjivati broj takvih sastava, a i limena glazba je nestajala. Tako je 1990. godine u Međimurju djelovao samo jedan orkestar – Limena glazba Belica, a bandista nije bilo.

Žiga i Bandisti izvode većinom međimurske narodne pjesme, ali na moderan način – s kvalitetnom harmonizacijom i na profesionalnoj razini. Sastav je postao izuzetno popularan te je do danas održao više od 500 nastupa.

Ulaz na večerašnji koncert je besplatan.