Prijava

Vaša prijava

VIDEO/FOTO: Evo što je sve pronađeno novim areheološkim istraživanjem u Ščitarjevu

[]

Posljednjih dana u Ščitarjevu privodi se kraju tromjesečno zaštitno arheološko istraživanje na trasi kojom bi trebao proći sustav odvodnje, projekta Aglomeracija Velika Gorica. Jedinstveno je to mjesto, zanimljive povijesti u kojem se nalaze ostaci rimskog grada i zbog kojeg je prethodno trebalo odraditi istraživanja.

– Područje Ščitarjeva je prvo urbano rimsko središte na širem području grada Zagreba. To je grad koji je živio od 1. do 4. stoljeća i imao je status municipija što znači da je imao autonomnu gradsku upravu sa svim sadržajima koji takav grad zaslužuje. Od prometnica, popločenih ulica, javnih zgrada, terme, sustav kanalizacije… – ispričala nam je arheologinja Dženi Los.

Kameni rubnici rimske ceste – foto: Dženi Los

Ukupno je prekopano oko kilometar trase. Krenulo se s južne strane Ščitarjeva, a oko mjesne osnovne škole počeli su pronalaziti rimsku arhitekturu, a radi se o zidovima koji su vezani uz stambenu arhitekturu rimske Andautonije.

– To je za nas arehologe značajno jer smo uspjeli uloviti južni gabarit naselja, za koji se inače zna da se širi sjeverno od crkve, a pronašli smo i zapadni rub – kaže Los te dodaje kako se posebno istaknuo pronalazak ostataka rimske kanalizacije. Što je vrlo zanimljivo s obzirom da je i cijelo ovo zaštitno istraživanje vezano uz gradnju nove kanalizacije. Ona je pronađena na sjevernom dijelu Ščitarjeva u dužini oko 35 metara – priča nam.

Ostaci kanalizacijskog sustava – foto: Dženi Los

Također, pronađeno je i srednjovjekovno groblje koje se po nalazima nakita procjenjuje da je iz kraja 13. početak 14. stoljeća. Tu su i ostaci keramičkog posuđa, brončanih novčića, fibula, kopči…

– Većinom smo pronašli zidne strukture koje u nekim međusobnim odnosima zatvaraju određene prostorije koje su popločene, imaju zaglađene podnice, zatim ostatke zidne žbuke s vidljivim ostacima boja što znači da se radi o nekim bogatijim stambenim objektima – objašnjava nam Los.

Srednjovjekovni grobni ukopi – foto: Dženi Los

A dugo godina zakopan ispod Ščitarjeva i čekao da bude iskopan je i jedan zlatnik, koji je zasjao u punom sjaju i nije ga potrebno restaurirati. To je posebno razveselilo arheologinju Dženi kojoj je to prvi pronađeni zlatnik u svojih 25 godina rada.

– Pronalazak nečega uvijek predstavlja zadovoljstvo, koliko god se dugo taj posao radi, svaki dan nam je novi izazov, uvijek je neko veselje – zadovoljno će naša sugovornica.

Vrat staklene bočice – foto: Dženi Los

Inače, svi nalazi pohranit će se u zagrebačkom Arheloškom muzeju te u Muzeju Turopolje. Pronađeni ostaci pojedinih zidova će se razgraditi kamen po kamen i preseliti u Arheološki park Andautonia kako bi se sačuvali i iskoristili za konzerviranje zidova.

Po završetku arheoloških istraživanja, u Ščitarjevo seli mehanizacija kako bi se što prije započelo s projektom aglomeracije, a mještanima ne preostaje ništa drugo, nego još malo strpljenja.