Prijava

Vaša prijava

“Zlatne ruke” velikogoričkog dimnjačara Željka Dorotića

[]

Svečanom akademijom Hrvatska obrtnička komora proslavila je svoj dan, a tim je povodom dodjelila priznanje brojnim uspješnim obrtnicima. Jedno od priznanja i to plaketa „Zlatne ruke“ otišla je u ruke poznatog velikogoričkog dimnjačara Željka Dorotića, vlasnika dimnjačarskog obrta „DIM“.

– Ova nagrada, ne samo meni, nego i svakom obrtniku puno znači jer ga dodjeljuje Hrvatska obrtnička komora i to je najviše priznanje koju može dobiti jedan obrtnik, za svoj dugogodišnji rad i rad njegovih djelatnika – kaže nam Željko Dorotić koji je u ovaj posao krenuo uz svog tasta Ivana Mirenića.

– Ovo je nastavljena dugogodišnja tradicija dimnjačarske djelatnosti. On je bio obrtnik 45 godina, a ja sam samo nadogradio obrt. 2004.godine postao sam obrtnik i dobio sam prvu koncesiju u Gradu Velikoj Gorici te sam tada polako krenuo sa zapošljavanjem drugih djelatnika – ističe Dorotić koji trenutačno ima sedmero zaposlenih i troje naučnika.

foto: Zagrebačka županija

Iako je brojka još uvijek premala, posljednjih desetak godina otakako se stipendiraju deficitarna zanimanja, svake školske godine zanimanje dimnjačar upiše barem petero učenika. A kako bi pružio građanima Velike Gorice što kvalitetniju uslugu, Dorotić se redovito usavršava i prati nove trendove u poslovanju te sve naučeno prenosi na svoje zaposlenike.

– Ovaj posao nije kao nekada kada se svodio samo na četku, kuglu i grube dimnjačarske alate. U današnje vrijeme koristimo elektroničke kamere za snimanje dimnjaka, uređaje za ispisivanje propusnosti dimjaka, uređaje za kontrolu dimnih plinova…da bi se moglo raditi s time treba se redovito educirati i pratiti napredak struke kako bi mogli biti što kvalitetniji na tržištu – naglašava naš sugovornik te upozorava na važnost održavanja dimnjaka zbog sigurnosti samih građana.

– Kada je riječ o krutim gorivima, kod neočišćenog dimnjaka lako dođe do zapaljenja zbog visokih temperatura. Kod plinskih uređaja, neočišćeni dimnjak predstavlja također veliku opasnost od trovanja ugljičnim monoksidom. U današnje vrijeme često se rade energetske obnove stambenih jedinica, a da se ne prilagode uvjeti za rad atmosferskih plinskih bojlera. Promjeni se stolarija na samom objektu, a unutar objekta imamo plinski bojler koji uzima zrak iz prostora i dimne plinove ispuhuje u dimnjak te često može doći do povrata dimnih plinova u prostor i neželjenih posljedica čak sa smrtnim ishodom – upozorava Dorotić.

01.07.2021 – Zagreb – Hrvatska obrtnička komora dodjelila plakete Zlatne ruke

Spomenimo i kako su nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa, dimnjačari imali pune ruke posla. Dorotić ističe kako je na velikogoričkom području bilo dosta intervencija zbog oštećenih dimnjaka, a osim toga, s obzirom da rade i na području grada Zagreba, uskočili su i zagrebačkim kolegama koji pokrivaju sami centar.

Vjerujete li u onu, kada vidiš dimnjačara uhvati se za gumb i poželi nešto?

– Bude simpatično kada ljudi na ulici vide mene ili moje djelatnike u odori pa se onako neprimjetno prime za gumb i pretpostavljam zamisle i zažele neku želju, a ja se iskreno nadam da im se neka želja i ostvari – zaključio je Željko.


DANI KAJKAVSKI RIJEČI-ZLATAR