Prijava

Vaša prijava

FOTO Razglednica iz Rusije – Ogrankaši sudjelovali u obaranju dva Guinessova rekorda

[]

Nakon što su članovi Ogranka Seljačke sloge Buševec otputovali u Rusiju na VI CIOFF svjetsku Folklorijadu, javili su nam se s dojmovima. Riječ je o Festivalu koji se od 1996. održava svake četiri godine. Do sada domaćini ovom svjetskom događanju bili su Nizozemska, Japan, Mađarska, Južna Koreja, Meksiko i sada Rusija.

– Cijela ekipa je super, domaćini su nas lijepo dočekali i ugostili. Sudjelovali smo na spektakularnom otvaranju Festivala u Ice areni u Ufi što je bilo ravno otvaranju olimpijskih igara. Odradili smo i svečanu povorku u sklopu otvaranja festivala u kojoj je sudjelovalo 37 inozemnih grupa, a bilo bi ih i više od 80 da nema pandemije COVID-19. Malo je i naporno jer se svaki dan vozimo otprilike dva sata, od hotela do drugih gradova na nastup, ali kada voliš ono što radiš onda ništa nije teško – prepričava nam predsjednik društva, Nenad Rožić.

– Prvi nastup odradili smo u gradu Dyurtyuly, a sada nas čeka turneja po sjevernom djelu Bashkorostana. Publika je bila oduševljena našim nošnjama i nastupom, kao i ostale grupe i članovi CIOFF organizacije koji su nas pohvalili i čestitali na nastupu. Pri ulasku u svaki grad nas dočekuju u nošnjama i pripreme mali program za nas. Jako su ljubazni i svi nam žele pomoći, imaju dosta volontera, čak nam i kofere nose, što god nam treba sve nam omoguće ako mogu. Hrana je njihova tradicionalna, jako raznolika i fina i za svakog se nađe po nešto – ističu iz Ogranka.

A da organizatori brinu o sigurnosti sudionika festivala, govori i činjenica da su Ogrankaši dobili litru dezinficijensa po čovjeku i paket zaštitnih medicinskih maski.

– Svugdje nam mjere temperaturu i dezinficiraju ruke, pri svakom ulazu u bus, zgradu, hotel, a maske su obavezne. No, ekipa je vesela, dobro se zabavljamo, iako se zbog cijele situacije ne družimo previše s drugim grupama, svi smo sretni što smo dio ovog velikog spektakla – pričaju nam.

Spomenimo i kako su Ogrankaši sudjelovali u obaranju čak dva Guinessova rekorda. U velikoj povorci sudjelovalo je 2 700 ljudi, a u takozvanom velikom krugu prijateljstva oboren je rekord u broju nacionalnosti – 71, kao i broj država koje su sudjelovale, njih čak 57.

– Ekipa je odlično, za sada smo svi zdravi i vjerujem da ćemo se takvi vratiti kući te se nadam da ćemo na najbolji mogući način predstaviti kulturu i tradiciju naše države – zaključuje Rožić.

Posljednji nastup u Rusiji, Ogrankaši će odraditi na samom zatvaranju festivala 10.srpnja, a organizatori su se pobrinuli i za prijenos uživo. Po završetku festivala, a prije nego se vrate doma, Buševčani će u turističko razgledavanje Moskve i Istanbula.


Udžbenici i radne bilježnice za 2021./22. šk.god.

Hribarova Filmska družina dobila novčana sredstva