Prijava

Vaša prijava

FOTO Prošlo je 30 godina od obnove rada Plemenite općine turopoljske

[]

Svečanom sučijom, u parku ispred Muzeja Turopolje, članovi Plemenite općine turopoljske kao i svi brojni uzvanici, prisjetili su se dana kada je ponovno obnovljen rad Plemenite općine, prije točno 30 godina. Bilo je to 7.srpnja 1991.godine, a ovom se prilikom njene povijesti prisjetio i sam župan Juraj pl.Odrčić.

– Ona je srednjovjekovna rodovska župa koja svoje korjene vuče čak iz 13.stoljeća i kroz čitavu povijest brinula se za ukupan razvitak i boljitak našeg Turopolja. Na žalost, 1947. nasilno je ukinuta, nacionalizirana joj je sva imovina i bio je zabranjen njen rad. Sve do dolaska slobodne Republike Hrvatske kada se već u srpnju 1991.godine ponovno okupilo turopoljsko bratstvo i obnovilo Plemenitu općinu – kazao je župan Odrčić.

Prema članrinama, ova udruga danas broji 400 članova. Njen rad je i dalje povijesno podijeljen na 22 sučije tako da ima i velik broj dužnosnika. Uz župana tu su i četiri podžupana, 24 suca i svi ostali koji imaju zadatke da ispunjavaju ciljeve.

– Plemenita općina turopoljska ima dva cilja. Prvi je ponovna uspostava zemljišne zajednice, kako bi njeni ovlaštenici, domicilno stanovništvo našeg Turopolja povratilo svoju zemlju. A drugi cilj, koji je trenutno više u fokusu je promocija Turopolja i osnaživanje turopoljskog identiteta kroz brojne manifestacije, programe koje radimo, izdavaštvo te smo nadležna uzgojna organizacija za autohtonu pasminu turopoljska svinja – ističe župan koji je pritom nabrojao planove za budućnost.

– Stiže nam jedna velika obljetnica. Po prvi se puta, turopoljci kao slobodni ljudi, spominju 1225.godine, tako da ćemo uskoro imati 800 godina od toga zapisa. Svakako jedan od glavnih planova je revitalizacija Starog grada Lukavca, a u planu je i pokretanje stipendijske zaklade gdje bi podupirali mlade umove turopolja na daljnje istraživanje naše povijesti, osim toga predani su i svi dokumenti za oznaku izvornosti turopoljske svinje koju očekujemo do kraja ove godine – priča nam Odrčić.

07.07.2021. – Svečano spravišće Plemenite opčine turopoljske – foto:David Jolić/Cityportal.hr

– Ponosni smo na ovu udrugu koja promiče našu kulturu i kulturnu baštinu, koja kroz banderij i svoje manifestacije itekako radi na promociji Velike Gorice kao i same Zagrebačke županije u cijelini. I dalje ćemo poticati dobre programe i projekte Plemenite općine turopoljske jer oni zaslužuju podršku za svoj trud, rad i zalaganje – istaknujo je Ervin Kolarec, zamjenik župana.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak naglasio je kako je Plemenita općina dio poljoprivredne povijesti i tradicije.

– Oni uzgajaju turopoljsku svinju što je vrlo važno u očuvanju ove autohtone pasmine, ali isto tako ima turistički i gospodarski značaj. Svi smo tu da doprinesemo i da ovo postane jedan od brendova ovog podneblja, Turopolja, ali i Zagrebačke županije – rekao je Majdak.

– Imamo niz projekata, niz situacija koje trebamo riješiti, poput obnove Starog grada Lukavec, gdje se s pola milijuna kuna uključilo i ministarstvo kulture, a smatram i da bi njime trebali upravljati plemenitaši, jer on je od povijesti i bio očuvan od svih vlastela vlasti – istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar te plemenitašima poručio kako podrška nije niti će ikad biti upitna.

– Sve ono što su prioriteti vaši su i naši prioriteti i hvala vam što ste čvrsto stajali na braniku tradicije, povijesti, usudit ću se reći metropole i najpoželjnijeg grada u RH – zaključio je Ačkar.