Prijava

Vaša prijava

Kroz četiri godine u Velikoj Gorici osigurano 92 pomoćnika u nastavi

[]

U prostorijama Turističke zajednice Velika Gorica, danas je održana završna konferencija još jednog četverogodišnjeg ciklusa projekta „Svako dijete ima pravo na obrazovanje“ vrijednosti 9,4 milijuna kuna.

– Još 2014.godine bili smo jedni od prvih koji smo dobili odobrenje za sredstva iz Fondova kako bi uveli ovaj hvalevrijedan projekt. Nastavili smo ga raditi do dana današnjega i nastavit ćemo u idućem periodu. Prioritet je obrazovanje, osobito djece s teškoćama u razvoju, koja zaslužuju da integracijom budu jednaka i da imaju jednake šanse za obrazovanje i sve ostalo u životu kao i druga djeca – poručio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Ovaj je projekt omogućio, na godišnjoj razini, da se u svih osam goričkih osnovnih škola financira 53 pomoćnika u nastavi za 54 djece, a važno je istaknuti i da Grad vlastitim sredstvima financira dodatnih 10 pomoćnika u nastavi. Ono što je najvažnije je da pokrivamo sve potrebe za pomoćnicima i da svako dijete koje ima takvu potrebu, školuje se uz pomoć pomoćnika – ispričala nam je Arijana Mataga Tintor, voditeljica Projektnog tima te dodala kako je kroz ove četiri godine osigurano pomoćnika u nastavi za 92 djece.

– Djeca i roditelji su izuzetno zadovoljni ovim projektom. Vrlo često nam djeca govore kako im je sada puno lakše i ljepše u školi, a roditelji osjećaju sigurnost jer djeca imaju podršku koja im je potrebna. Uz to, uvelike je rad olakšan i samim učiteljima, a ostala djeca u školi i u razredima prihvaćaju drugačije i različite – naglašava Tintor.

08.07.2021. – Velika Gorica – Završna konferencija projekta Svako dijete ima pravo na obrazovanje – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Kada smo se upoznali prvo smo jedan i drugi bili rezervirani dok se nije stvorilo povjerenje i izgradio odnos. Sretan je na kraju dana i ja sam sretan s njim, zajedno smo prošli drugi razred i uskoro krećemo u treći. Biti pomoćnik je zanimljivo, zahtjevno, zabavno, ali na kraju dana ispunjavajuće – priča nam Matija Di Giorgio koji pomaže učeniku drugog razreda OŠ Eugen Kumičić.

Marija Cerovski pomoćnica je u nastavi u OŠ Jurja Habdelića u četvrtom razredu i radi s jednim dječakom koji ima ADHD. Kaže kako je to jedinstveno i posebno iskustvo.

– Jako je dinamično i izazovno, ali kada se na kraju sve zbroji to je nešto što je plemenito, nešto gdje se mi puno dajemo, ali kada beremo plodove tog rada u vidu ocjena i pohvala, mislim da nema ništa veće od toga – kaže Marija kojoj je ovo bila prva godina kao pomoćnice u nastavi.

08.07.2021. – Velika Gorica – Završna konferencija projekta Svako dijete ima pravo na obrazovanje – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Ovom je prilikom predstavljen i priručnik za pomoćnike u nastavi pod nazivom „Lektira za pomoćnike“.

– Kruna je to našeg četverogodišnjeg projekta, te nam je jako bilo važno da imamo neki trag koji će koristiti i sadašnjim i budućim generacijama pomoćnicima u nastavi. On govori tko je pomoćnik u nastavi, koje su njegove uloge, zadaće, a jako puno govori i o komunikaciji i odnosima. Govori o tome i da djeca s teškoćama u razvoju imaju pravo participirati pa je i nastao na jedan inkluzivan i participativan način jer smo jako puno razgovarali s pomoćnicima u nastavi, učiteljima, djecom i roditeljima da bi smo dobili ovaj sadržaj koji imamo – zaključila je Tintor.

Projekt se nastavlja i ove godine, jer Grad Velika Gorica je prijavio novi projekt kojim će se i ove školske godine osigurali 65 pomoćnika u nastavi.