Prijava

Vaša prijava

VIDEO Ogrankaši oduševljavaju! Mihaelu Večkoviću ruska ministrica kulture poklonila tradicionalni instrument

[]

Kako to i obično biva, Ogrankaši svojom pojavom, plesom i svirkom oduševljavaju publiku na svim nastupima pa tako i na 6. Svjetskoj folklorijadi u Rusiji. S buševčanima u Rusiju zaputila se i Tea Bilić, inače predstavnica CIOFF mladih Hrvatske, a čiji je zadatak u svakom gradu djeci predstavi raznolikost folklora kroz CIOFF bojanku.

Foto: OSS Buševec

Osim Tee, pridružio im se i predsjednik hrvatske sekcije CIOFF Enrih Merdić te 21-godišnji Mihael Večković koji svakodnevno, organizatorima festivala i svim posjetiteljima, predstavlja tradicijska glazbala i svojom svirkom pokazuje bogatstvo hrvatske tradicijske glazbe.

No, prilikom nastupa u gradu Yanaul, s obzirom da to da svira nekoliko puhačkih instrumenata, mladog Večkovića zainteresirao je ruski tradicijski instrument kurai koji ima specifičan zvuk. S velikim zadovoljstvom organzatori su mu omogućili da ga nauči svirati. Priči tu nije kraj, jer video kako hrvat uči svirati ruski tradicionalni instrument proširila se društvenim mrežama i impresionirala tamošnju ministricu kulture Aminu Shafikovu.

Kako bi što bolje naučio, Mihael je bio i na tečaju sviranja kuraia u Udruženju filharmoničara u gradu Neftekamsku. Da bi stvar bila bolja, navečer nakon nastupa ministrica Shafikova iznenadila je Mihaela prigodnim poklonom – ručno rađenim kuraiom.

Velika završnica Folklorijade je sutra, a moći ćete ju pratiti uživo na službenoj stranici Festivala te na taj način podržati buševske folkoraše.