Prijava

Vaša prijava

U općini Dubrava otvoren praktikum za uzgajivače goveda pasmine Salers

[]

Hrvatsko uzgojno udruženje Salers Croatia otvorilo je u Staroj Kapeli, u općini Dubrava, „Salers Croatia centar“ – praktikum i ogledan prostor namijenjen stočarima, uzgajivačima goveda pasmine Salers. Ovo govedo, podrijetlom iz Francuske, u Hrvatskoj se počelo uzgajati prije deset godina. Riječ je o mesnoj pasmini, iznimno pogodnoj za uzgoj u sustavu krava-tele.

– Dosad od uzgoja ovoga goveda nitko nije odustao, iako je 2010. kada smo ga uz doprinos Vlade RH pokrenuli, bilo onih koji u njega nisu vjerovali – rekao je Mirko Devčić, predsjednik HUU-a Salers Croatia, udruge koja ima status uzgojnog udruženja.

– Ne samo da je to šansa da se razvijamo s dobrim praksama francuskih uzgajivača, već i obveza i odgovornost da slijedimo ono što smo postavili kao cilj – provedbu uzgojnog programa. Opredijelili smo se za proizvodnju visokovrijednih rasplodnih grla i u tome vidimo svoju šansu. S velikim optimizmom, s obzirom na naše mogućnosti, očekujemo napredak – naglasio je Devčić.

foto: Zagrebačka županija

„Salers Croatia centar“ na raspolaganju je svima koji se bave uzgojem salers goveda, posebno stočarima početnicima u sustavu krava-tele, ali i onima koji su zasad neodlučni oko uzgoja ove pasmine goveda. Hrvatsko uzgojno udruženje Salers Croatia, sa sjedištem u Zagrebačkoj županiji, ima 65 članova iz 17 hrvatskih županija. U prigodi otvorenja „Salers Croatia centra“ podršku im je dala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

– Ministarstvo poljoprivrede je prepoznalo važnost nedostajućih kapaciteta koji bi trebali nadomjestiti i ispuniti jaz između primarne poljoprivredne proizvodnje, koju treba okrupniti, i onih koji tu primarnu poljoprivrednu proizvodnju pretvaraju u dodanu vrijednost i približavaju je tržištu. Zato je Vlada RH nedavno usvojila program sufinanciranja projektno-tehničke dokumentacije za gradnju skladišno-distribucijskih centara i isto tako uzgojnih centara u stočarstvu, pri čemu je neophodan uvjet ili postojanje proizvođačke organizacije ili drugi privatni interes ili postojanje registriranog i priznatog uzgojnog udruženja. Samo na taj način infrastrukturu koju gradimo možemo pretvoriti u ono što je stvarno potrebno i korisno, animirajući uzgojna udruženja, proizvođačke organizacije i naše proizvođače da se udružuju i okrupne i na taj način približavaju tržištu –  rekla je ministrica. Zamjenik župana Damir Tomljenović pozvao je HUU Salers Croatia da u svome radu koristi poticajne mjere Zagrebačke županije.

– Izuzetno je važno što se uzgoj goveda ponovno vraća. Naša vrata uvijek su vam otvorena! Očekujem da uskoro porazgovaramo kako Županija dodatno može pripomoći razvoju stočarstva –  rekao je Tomljenović, podsjetivši da je u Zagrebačkoj županiji najviše registriranih OPG-ova u Hrvatskoj i da će Županija europskim novcem graditi u općini Dubrava Regionalni centar za razvoj stočarstva. Ovaj Centar će pokrivati devet županija zapadnoga dijela Hrvatske, na čijem području sada djeluje 15 uzgojnih udruženja s oko 50.000 stočara.