Prijava

Vaša prijava

FOTO: HAZU Velika Gorica izdao knjigu Josipa Kozačinskog “Veterinarstvo u Turopolju”

[]

U vijećnici Pučkog otvorenog učilišta, jučer je održana promocija knjige “Veterinarstvo u Turopolju – zapisi jednog veterinara”, autora Josipa Kozačinskog. Riječ je o knjizi, u izdanju Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Velika Gorica, a koja spada među malobrojne povijesne zapise o počecima djelovanja veterinarstva na pojedinim područjima naše zemlje i stoga je iznimno značajna.

– Ovo je knjiga koja na jednom mjestu opisuje veterinarstvo u Turopolju stoga je unikatna. Opisuje ono što se događalo u Turopolju, ali i najviše ono što se događalo u Veterinarskoj stanici Velika Gorica u kojoj je kolega Kozačinski radio. U vremenu u kojem je on radio kao i o događanjima koja su prethodila veterinarstvu danas – istaknuo je urednik izdanja akademik Željko Cvetnić.

14.07.2021. – Velika Gorica – Promocija knjige Veterinarstvo u Turopolju – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Inače, Josip Kozačinski završio je Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i sve do umirovljenja predano je radio u struci neprestano se usavršavajući kroz stručne skupove i simpozije u zemlji i inozemstvu. Bio je suradnik brojnih časopisa i novina koji su bili vezani uz veterinarsku djelatnost. Višegodišnji rad na terenu pružio mu je priliku istražiti razvoj veterinarstva u Turopolju. Tijekom dugih godina trudio se pronaći pouzdane izvore i podatke u različitih arhivima koji su mu poslužili u koncipiranju knjige.

– Smetala me činjenica da nitko od kolega nije znao kada je osnovana Veterinarska stanica u Velika Gorica. To me naprosto boljelo pa sam se primio posla pisanja knjige i skupljanja relevantnih podataka poput kada je stanica osnovana, tko je sve u njoj radio od 1949.godine, odnosno rad veterinarske službe, a prvi zapis potječe iz 1893.godine. Podatke sam skupljao čak četiri godine – priča nam Kozačinski.

14.07.2021. – Velika Gorica – Promocija knjige Veterinarstvo u Turopolju – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Knjiga na stotinu stranica sadrži deset poglavlja, među njima su selekcija i uzgoj stoke u Velikoj Gorici, umjetno osjemenjivanje goveda i svinja u Turopolju, suzbijanje zaraznih bolesti životinja na području Turopolja i Sajmovanje u Velikoj Gorici.

– Velika Gorica status trgovišta 1602.godine i da je bilo 12 godišnjih sajmova, a samo na jednom od tih sajmova je bilo 3 700 rogatog blaga, 7 521 svinja, mnoštvo peradi, a danas kada pogledate sajam je prazan. Kad se samo sjetimo da je gorička Veterinarska stanica 80-tih godina tovila između 15 i 17 tisuća komada junadi, blizu 6 tisuća komada svinja, danas toga više nema – prisjeća se veterinar Kozačinski te dodaje kako Veterinarska stanica danas ima 15 veterinara, od toga 6 terenaca. Isti broj zaposlenih je imala i 80-tih godina, no tada je bilo čak 15 veterinara na terenu. To samo govori o činjenici i brojci da je stoke nekada bilo mnogo više nego danas.

14.07.2021. – Velika Gorica – Promocija knjige Veterinarstvo u Turopolju – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

S obzirom da mu je ovo prva pisana knjiga, na pitanje ima li u planu napisati novu Kozačinski ističe:

– Kolege me nagovaraju da napišem knjigu o događajima veterinara na selu. Za sada nemam to u planu, no to mi je poticaj da se možda u budućnosti primim pisanja te knjige – dodaje Kozačinski.

Na predstavljanju knjige, među ostalima, bili su i glavni tajnik HAZU, akademik Dario Vretenar te gradonačelnik Krešimir Ačkar.

14.07.2021. – Velika Gorica – Promocija knjige Veterinarstvo u Turopolju – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr