Prijava

Vaša prijava

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Čekaju li nas novi izbori?

[]

Nakon što je sredinom lipnja propao prvi pokušaj konstituiranja Skupštine Zagrebačke županije, danas je propao i drugi. Nije izabrano Mandatno povjerenstvo koje bi verificiralo mandate, a time ni predsjednik i potpredsjednici novog saziva Skupštine.

– Postoje vrlo jasni i čvrsti razlozi zašto danas nismo konstituirali Skupštinu. Domovinski pokret u Zagrebačkoj županiji nije izašao na izbore i borio se da bi bespogovorno dizao ruku za HDZ. Jer u ovoj situaciji župana Kožića nitko ništa ne pita, a glavnu riječ vodi HDZ što mi nikako ne možemo podržati – kazala je Barbara Knežević iz Domovinskog pokreta.

Na izjavu Knežević, očitovao se i HDZ-ov Željko Turk koji je istaknuo kako je Domovinski pokret potpisao Sporazum sa strankom Stjepan Kožić – nezavisna lista  koji govori o načinu funkcioniranja Zagrebačke županije, gdje kao takvi prihvaćaju mjesto potpredsjednika skupštine bez bilo kakvih drugih uvjeta.

– Čvrsto vjerujem da ćemo u zadnjem krugu imati dovoljno snage i mudrosti, kako bi smo konstituirali Skupštinu. Rekao bi da stranka SKNL i partnera i s naše strane ima iznimno visoku korektnost i uvažavanje te sam osobno sa županom Kožićem u više nego dobrim odnosima. Zadnje mi je na pameti da bi našeg koalicijskog partera stavili u poziciju da ga na neki način ucjenjujemo – izjavio je Turk.

Zagrebačka županija, inače, 17.srpnja slavi svoj Dan te se zadnjih godina to obilježavalo svečanim sjednicama i dodjelom godišnjih priznanja.

– Ovog trenutka, na žalost to ne možemo tako obilježiti. Koristim ovu priliku da svim žiteljima županije čestitam naš dan i obećanjem da čim se stvore uvjeti da ćemo onda ovu situaciju popraviti. Formirat ćemo povjerenstvo i putem javnog poziva za dodjelu javnih priznanja razmotriti sve prijedloge i dodijeliti nagrade i priznanja naknadno – kazao je župan Stjepan Kožić.

Podsjetimo, kako su na Lokalnim izborima 2021.godine mandate u Županijskoj skupštini, njih po 13 osvojili koalicija HDZ-HSU-HNS-HSLS, a jednak broj ostvarila je i koalicija SDP-HSS. Koalicija Stjepan Kožić – nezavisna lista – Bandić Milan 365 osvojila je 8, stranka Fokus 6, Domovinski pokret 5 i Most dva mandata.

Pokušaj trećeg konstituiranja Skupštine mora biti održan u zakonskom roku od 30 dana, ukoliko niti tada ne bude postignut dogovor, raspisuju se novi izbori za Županijsku skupštinu koji bi mogli koštati 5 milijuna kuna.