Prijava

Vaša prijava

VIDEO Iduće godine proširuje se vrtić u Podbrežnici

[]

Velika Gorica postaje sve više privlačnija brojnim mladim obiteljima s djecom pa to kao Gradu Velikoj Gorici ujedno nameće i obavezu proširenja kapaciteta i povećanje standarda predškolskog odgoja.

– Riječ je o jednoj od najzahtjevnijih društvenih djelatnosti na području Grada. Veseli nas što ona iz godine u godinu raste i predškolski sustav se unapređuje. On više nije usluga za zaposlene roditelje, već odgovara na činjenicu da je on pravo djeteta na predškolsko obrazovanje – istaknula je na današnjoj konferenciji Arijana Mataga Tintor iz Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i sport.

Ove godine povećan je interes roditelja za upis djece u vrtiće. U upisnom roku planirano je 506 upisnih mjesta, no s obzirom na veći broj prijava koji je pristigao, njih oko 800, povećan je broj kapaciteta za više od 100 mjesta.

– Povećanje kapaciteta vidljivo je i u rebalansu proračuna. Ono što je važno za naglasiti je da su sva djeca koja ispunjavaju uvjete upisana u dječje vrtiće. Ostala su neupisana ona djeca koja nemaju prebivalište i koja ne navršavaju godinu dana da bi ušla u sustav s novom pedagoškom godinom, a koja će se sukcesivno upisivati tijekom pedagoške godine – kazala je Mataga Tintor.

Na godišnjoj razini dječje vrtiće polazi 2600 djece, s time da gradski vrtići pokrivaju 2250 djece, a ostali broj je pokriven suradnjom s privatnim dječjim vrtićima, obrtima za čuvanje djece, vrtićima u Zagrebu te poliklinikom SUVAG.

– Veseli činjenica da ove godine otvaramo dva nova manja područna dječja vrtića u Selnici Ščitarjevskoj s 3 odgojne skupine, a koji će primiti 50-ero djece i jedan u Lukavcu za manju jasličku-mješovitu skupinu. Iduće godine u Velikoj Buni biti će mjesta za 40 djece – dodala je Tintor.

Važno je da se u manjim mjestima otvaraju predškolske ustanove i dječji vrtići zbog toga što to nisu mjesta važna samo djeci predškolske dobi i njihovim roditeljima već su to mjesta koja obogaćuju život tih naselja.

U najavi za iduću godinu stoji povećanje vrtićkog kapaciteta u Velikoj Gorici. Izdana je građevinska dozvola za proširenje vrtića u Podbrežnici, a svakako jedan od značajniji zahvat bit će otvorenje i izgradnja jednog posve novog objekta – istaknuto je na konferenciji.