Prijava

Vaša prijava

Velikogorički SDP: ‘Pročistač je prevažna tema da bismo o njoj šutjeli’

[]

Dva dana prije sjednice Gradskog vijeća velikogorički SDP sazvao je konferenciju za novinare, na kojoj je govorio vijećnik Ivo Jelušić, kojem su društvo radili kolege Ozren Robić i Marijo Zdelar.

– Nismo ovdje da bismo govorili o onome o čemu će se pričati na sjednici u ponedjeljak, nego o onome o čemu bi se trebalo pričati, a nije na dnevnom redu. Stalno upozoravamo na jedan od najvećih problema u ovom trenutku, a to je pročistač, odnosno aglomeracija, najveća investicija u povijesti Velike Gorice koja, nažalost, ne ide dobro od samog početka – kazao je Jelušić na konferenciji održanoj u Parku Franje Tuđmana.

– Tražili smo da gradonačelnik da informaciju o stanju tog projekta na Vijeću, o tome što će se i kako dalje raditi po pitanju pročistača. To se nije dogodilo, na dnevnom redu toga nema, a u međuvremenu su raspisali novi natječaj, koji je, biram riječi, zastao. Zaustavljen je i čeka se odluka državne komisije za javnu nabavu. Dakle, opet nešto ne štima. Podsjećam da je gradonačelnik, tada u kampanji kao vršitelj dužnosti, na naša prozivanja, na pozive da se počne riješavati taj problem, rekao da razmišljaju o varijanti spajanja na zagrebački pročistač, da se ne ide u novi natječaj ni u nadogradnju i rekonstrukciju našeg pročistača. Tad smo upozoravali da to nije dobro rješenje, na što su ostali gluhi i nisu reagirali. Sad su svjesni da smo bili u pravu, da to nije rješenje, i sad se postavlja pitanje zašto je u kampanji zbunjivao i dezinformirao goričku javnost. Zašto je govorio ono za što je znao da se neće dogoditi? Ili, što je još gore, možda nije znao kako riješiti problem pa je nudio loša rješenja. Sad je, evo, raspisan novi natječaj i čekamo što će se dogoditi – istaknuo je Jelušić pa nastavio:

– Upravo zbog svega toga, ali i zbog toga što je riječ o najvećoj investiciji u povijesti grada, tražili smo da se o tome ozbiljno raspravi na Gradskom vijeću. Želimo biti konstruktivna oporba, želimo da ovom gradu i njegovim građanima bude što bolje, želimo pomoći. U tom smislu, izvršavamo svoju političku i zakonsku zadaću, da kontroliramo i upozoravamo na propuste. I zato pozivamo ovu vlast da bude transparentna, kao što su obećavali. A nisu. Nije način da se problem gura pod tepih, da ga se ne riješava i skriva od javnosti, pa da se, kad u javnost procuri informacija da nešto ne štima, organizira pressica pa kao nešto na to odgovora. Način je da se o tome ozbiljno razgovara, da se traži i pronađe rješenje, a mi smo kao oporba spremni pomoći u tome sa svojim znanjima i iskustvima. Na ovako ozbiljnim projektima ne ubiru se jeftini politički poeni, jer ovdje treba raditi u interesu grada i građana, a ne da bi se politički preživjelo od danas do sutra. Nažalost, kod ove vlasti ne vidim raspoloženja za takav način upravljanja, za takav način vođenja grada, što nije dobro. Mi pružamo ruku suradnje, ali s druge strane ne želimo promatrati što se događa i šutjeti. To je naša zadaća i to ćemo nastaviti raditi. Zato poručujemo gradskoj upravi: dajte se uozbiljite, počnite ozbiljno raditi, pozovite sve ljude koji mogu pomoći ovome gradu, ne samo ljude iz oporbe, nego sve koji imaju znanja, nemojte sve držati u svom uskom krugu, jer on očito nije dovoljno stručan ni kompetentan.

Moguće je da će o svemu ovome biti riječi i na Gradskom vijeću u ponedjeljak, kroz aktualni sat ili na neki drugi način, no zasad su u SDP-u sigurno samo u jedno:

– Znamo samo da ćemo na problem pročistača stalno upozoravati na Vijeću i na pressicama. Direktor VG Vodoopskrbe je i u posljednjem obraćanju javnosti rekao da prve dvije faze idu po planu, znači treća očito ne ide, te da će cijeli projekt biti gotov u studenom sljedeće godine. I postavljam pitanje: kako projekt može biti gotovo ako nema pročistača? Na što će se spojiti tih 15.000 priključaka, koji moraju biti u funkciji u trenutku završetka projekta, ako nema pročistača? Ovaj pročistač to nije u stanju, ni kapacitetom ni tehnološki. A natječaja i dalje nema, čak da na jesen i bude odabran izvođač, on ne može biti gotov sljedeće godine, a dok on ne bude gotov, ni projekt neće biti gotov. Opet nas dezinformiraju i igraju se s ozbiljnim stvarima. Naravno, na žalbe se ne može utjecati, to je točno, ali mogli su prije par mjeseci raspisati novi natječaj. Ovako se izgubilo šest mjeseci, a zbog čega? Zato što nisu mogli ili znali riješiti taj problem. Natječaj je morao biti raspisan čim je poništen prošli, jer dok pročistač ne bude gotov, ni iz EU fondova neće staviti kvačicu na ovu temu – zaključio je Ivo Jelušić.