Prijava

Vaša prijava

Aktualni sat: Autobusni kolodvor, vrtićki kapaciteti i sve o Aglomeraciji

[]

Prva sjednica Gradskog vijeća nakon konstituiranja novog saziva, nakon što je svoju prisegu odradio Zoran Lovrić iz DP-a, počela je na uobičajan način, Aktualnim satom. U njemu je najviše govora bilo o Aglomeraciji Velike Gorice, temi koja nije postavljena na dnevni red ove sjednice, a vijećnike je prije svega zanimalo kako teku radovi, tko nadzire izvođače, kakvi su problemi s prometom, tko je u cijelu priču uključen… Nekoliko puta gradonačelnik Krešimir Ačkar je odgovarao kako će odgovori doći u pismenom obliku, istaknuvši kako su “sastanci na tu temu sad već u tjednom ritmu”.

– Aglomeracija je povijesni projekt za ovaj grad i on zaslužuje posebnu tematsku sjednicu, koju ćemo imati sljedeći put. Čim sam postao gradonačelnik, žurno sam organizirao sastanke s izvođačima, mjesnim odborima… Imamo problem što ugovorom nisu obuhvaćena sva naselja, zbog čega će biti osigurano dodatnih 17 milijuna kuna – istaknuo je gradonačelnik Ačkar.

Vijećnika MOST-a Damira Slojšeka zanimalo je ima li Grad spremnu opciju B u slučaju da Aglomeracija ne bude završena u roku, budući da je dosad iskorišteno samo oko 34 posto sredstava, a rok za dovršetak je prilično brzo, krajem sljedeće godine, dok je vijećnik Vedran Zobec želio znati kako se prometnice saniraju nakon kopanja i izvršenih radova. Radovi će, uvjerava gradonačelnik, biti gotovi na vrijeme, dok je za saniranje iskopanih prometnica zadužen sam Grad.

Dva pitanja imao je oporbeni vijećnik Ivo Jelušić, kojeg je zanimalo zapošljavanje u Gradu, odnosno broj zaposlenih ove godine i plan za buduća zapošljavanja, a dotaknuo se i teme Tržnog centra, kojeg je označio “sramotom za ovaj grad”.

– Imali smo nekoliko umirovljenja, pa smo u skladu s tim raspisivali natječaje za nova zapošljavanja, ali rado ću vam u pisanom obliku dostaviti detaljan odgovor na vaše pitanje, s imenima i prezimenima zaposlenih – odgovorio je Ačkar pa se osvrnuo na Tržni centar:

– To je pitanje koje seže daleko u povijest i tema koja nas je dočekala, koja je vrlo opširna i višeslojna, s obzirom na vlasničke odnose i ostale detalje. Obećavam da ću napraviti sve da riješimo taj problem do kraja ovog mandata.

Odgovor u pisanom obliku dobit će i Tomislav Lukšić, kojeg su zanimali detalji o najmu gradskih prostora, dok je vijećnica Karmen Rak pitala hoće li se ići u izgradnju novog autobusnog kolodvora.

– Prilikom posjeta ministra Butkovića, koji je došao povodom uređenja našeg željezničkog kolodvora, dotaknuli smo se i te teme. Zatekao sam idejno rješenje i u ovom trenutku je procjena kako bi izgradnja novog kolodvora na postojećem mjestu stajala oko 24 milijuna kuna. Prva faza predviđena je rebalansom proračuna – kazao je gradonačelnik.

Istaknuo je Ačkar i kako će iznosi od 400, odnosno 800 kuna, isplaćene kao uskrsnice, bit će isplaćeni i za božićnice, i ove i sljedećih godina, odbacivši tezu kako su to bile “izbornice”.

– Predizborna obećanja se procjenjuju nakon četiri godine do kraja mandata, a ja ne bježim od svojih obećanja ni od jedne goruće teme – rekao je gradonačelnik.

O novim cijenicima VG Čistoće govorio je direktor te firme Ivan Rak.

– Došlo je do nekoliko zastoja u procesu, čak i suspenzije uredbe na Ustavnom sud. Novi Zakon o gospodarenju otpadom izglasan je nedavno u Saboru i tek sad ide ponovna prilagodba. Čekali smo da se to sve uskladi, jer bilo bi neodgovorno da svakih pola godine dižemo i spuštamo cijenu. Mi sve imamo spremno i u roku šest mjeseci ćemo izglasati novu gradsku odluku i pustiti novi cjenik – rekao je Rak.

Rebalansom proračuna bit će osigurana sredstva za biciklističku stazu do Novog Čiča, poručio je gradonačelnik Ačkar, a rebalansom će biti osigurana i dodatna sredstva i za stazu te rasvjetu od Velike Mlake do Velike Gorice.

Govora je bilo i o vrtićkim kapacitetima.

– Povećan je kapacitet upisnih mjesta u dječje vrtiće i sve su veće potrebe za upisom. Do sad su upisana sva djeca koja su zadovoljavala uvjete, znači da su roditelji zaposleni i da djeca imaju godinu dana prilikom upisa u vrtić. U Maloj Buni je pred krajem prva faza građevinskih radova na novom vrtiću, otvaraju se objekti u Selnici i Lukavcu, ide dogradnja u Koprivničkoj, a na livadi uz Ciciban se traži dozvola za izgradnju. Grad će rebalansom i ove godine osigurati 2,2, milijuna kuna za radne bilježnice za školarce, a srednjoškolci će ponovo dobiti jednokratne stipendije – kazao je Ačkar.