Prijava

Vaša prijava

Izglasan rebalans, prihodi veći za 27, rashodi za 9,5 milijuna kuna

[]

Nakon nekoliko sati rasprave, prijedloga, pitanja, objašnjavanja i pojašnjavanja, konačno je na sjednici Gradskog vijeća usvojen rebalans gradskog proračuna za 2021. godinu, koji su prihodi povećani za gotovo 27 milijuna kuna, a rashodi za 9,5 milijuna. Najveće korekcije u proračunu odnose se na saniranje posljedica potresa, odnosno na nabavku kućica i pomoć građanima, budući da je šteta od potresa na području našega grada u konačnici premašuje 100 milijuna kuna, no puno je tu bilo tema za raspravu.

– Prihodi od porezani uvećani su za 14,6 milijuna kuna, s obzirom na to da je realizacija u prvih šest mjeseci ove godine šest posto viša u odnosu na polugodišnje izvršenje, a uspoređujući s prošlom godinom, riječ je o porastu od 35 posto – kazala je Žaneta Štefanić, pročelnica za financije, dodavši kako se 5,9 milijuna kuna očekuje iz ugovora pomoći, 3,2 milijuna trebalo bi doći od Ministarstva kulture i medija, za izgradnju interpretacijskog dijela Muzeja Turopolja i dvorac Lukavec, a 1,6 milijuna kuna doznačila je Županija štetu od potresa.

S druge strane, gledajući rashode, puno je više stavki bilo za istaknuti. Za radne bilježnica za školarce izdvojeno je 2,2 milijuna kuna, budući da Županija tu stavku nije preuzela na sebe, kao što se očekivalo. Smanjena su i sredstva za energetsku obnovu zgrade u Šetalištu Franje Lučića, kao i za poduzetnički inkubator, dok su ugovorena sredstva za sufinanciranje biciklističke staze od Velike Gorice do Novog Čiča.

Najznačajnije promjene u proračunu odnose se na komunalne djelatnosti, jer tu se radi o povećanju na gotovo 20 milijuna kuna, od čega će osam milijuna stići iz Fondova, a nešto više od šest dodatnih milijuna kuna određeno je za sanaciju cesta oštećenih radovima na Aglomeraciji. Gotovo pet milijuna kuna otići će i na troškove javnog prijevoza. Što se tiče kredita koji je grad podigao na iznos od 47,5 milijuna kuna, iskorišteno je tek 11,8 milijuna, dok će preostalih 35,7 milijuna biti utrošeno u sljedećem razdoblju.

Uvećana su i sredstva za predškolski odgoj, budući da se potrebni kapaciteti povećavaju, pa se traže nova rješenja za to pitanje, uključujući i planiranu gradnju novih vrtića.

I dok su iz vladajuće garniture vijećnici očekivano hvalili rebalans, iz oporbe su ga očekivano osporavali. Nazivali su ga i nedovoljno transparentnim, i previše optimističnim, i premalo konzervativnim… Zbog svih tih razloga, kako su isticali, oporbeni vijećnici nisu željeli podržati rebalans, pa je on prošao s 15 glasova za i deset oporbenih protiv.

Ivo Jelušić iz SDP-a smatrao je spornim povećanje ulaganja u promociju, a smanjivanje sredstava za projekte, a spornom je vidio i stavku po kojoj se za dovršetak rekonstrukcije Tomaševićeve ulice izdvaja samo 8600 kuna.

– Ljudi, uozbiljite se, ovdje se radi o ozbiljnim stvarima – pozvao je vladajuće Jelušić.

Još jednoga kandidata za gradonačelnika na izborima, Ivana Bekavca iz MOST-a, zasmetalo je, između ostaloga, i što je u tekstu rebalansa našao čak i pravopisne pogreške, pa je tako orezivanje drveća postalo obrezivanje…

– Već godinama govori se o domu za starije i nemoćne, postojalo je i zemljište, no sad je dio tog zemljišta prodano. Izbačen je vanjski bazen, izbačeno je uređenje Stare općine, nigdje se ne spominje ni Solarni grad, a to su sve kapitalni projekti – kazao je Bekavac.

U odgovaranju na kritike upućene rebalansu najžustrije je odgovarala HDZ-ova Marijana Kuliš.

– Čujemo sad da gospodin Jelušić tvrdi kako je proračun nedovoljno konzervativan, a onda gospodin Bekavac prigovara jer su neki projekti morali biti izbačeni. Ispada da ne valja niti jedna opcija, što god da smo napravili – rekla je Kuliš.

Nastavljeno je nakon toga s replikama, s novim kritikama na rebalans, s puno spominjanja Aglomeracija i posljedica radova, ali i s dobrim željama.

– Dokažite da ste drugačiji, da želite promijeniti način vođenja grada. Ovo nije dovoljno. Očekujem da prijedlog proračuna za 2022. godine bude puno transparentniji i bolji – rekao je Marijo Zdelar iz SDP-a.

Rebalans je, nakon svega, ipak izglasan.