Prijava

Vaša prijava

Dobar susjed zlata vrijedi!

[]

Uvijek dođe to doba godine kada je vrijeme za dugo zasluženi godišnji odmor. Pakiraju se stvari i put pod noge, ali uvijek postoje određene stvari koje uvijek malo narušavaju potpuni mir. 

Briga za stan ili kuću je jedna od njih. Često se javljaju pitanja, a jesmo li zatvorili stražnji ulaz, jesmo li ugasili televizor ili ono najčešće -Draga  jesmo li ugasili plin?

Šalu na stranu, u Velikoj Gorici više puta se pokazalo kako u vrijeme odsutnosti stanara dolazi do provala. Stoga, nije loša ideja ostaviti rezervni ključ susjedima kako bi se pobrinuli da imate mirno ljetovanje, odnosno odmor bez tih briga.

Upravo zbog toga pokrenuta je inicijativa “Dobar susjed – siguran stan”. Provale ne ostavljaju samo materijalnu štetu, ali također tu je i psihološki faktor. Nakon jedne provale uvijek postoji strah da će se to ponoviti, a  nije ni  ugodno kada znaš da se nepoznata osoba kretala po tvom domu.

Policija naglašava kako se ova akcija prvenstveno odnosi na provale u domove, ali ona se također može primijeniti i na provale u garaže, šupe pa sve do vozila na parkiralištu. Dakle, glavni cilj je promatrati svako sumnjivo kretanje kako bi se četvrt učinila što sigurnijom za život.

-Bit susjedskog nadzora je u međusobnom poticanju građana da pomažu jedni drugima i da uz policiju budu čuvari imovine, putem zapažanja i izvješćivanja o sumnjivim pojavama u svojim četvrtima. – ističu iz policije.

Akcija  se odvija tako da stanovnici jedne ulice ili zgrade paze na imovinu drugih stanara ili stanovnika, ali naravno i na svoju imovinu. Isto tako, pojedinci mogu i predlagati vlastite ideje o poboljšanju sigurnosti domova.

 

Ovakav oblik je vrlo koristan zbog nekih sitnica poput recimo gomilanja pošte. Ako susjed svako jutro uzme poštu, ne izgleda kao da vas nema duže vrijeme, a takvo nešto ostavlja kuću ili stan lakom metom za provalu. Također tu i tamo susjed može ući u stan i iskoristiti onaj stari i naš tradicionalni oblik zaštite od provalnika, a to je upaljeno svjetlo.

Damir, jedan od naših sugovornika ističe kako je ovo nekad bilo uobičajeno. -Kad god bi netko otišao na odmor, bilo je sasvim normalno da susjed ostavi ključ drugom susjedu, ali ne samo radi provala već i zbog nekih malih stvari, npr. zalijevanje cvijeća.

Akcijom “Dobar susjed – siguran stan” ovakva praksa se želi vratiti u normalu kako bi osoba mogla mirno spavati dok je odsutna od svog doma.

Tako je Suzana prilikom jednog od odmora ostavila ključ od stana predstavnici stanara i ta odluka se pokazala više nego dobra. Jedne noći bila je velika oluja koja je rezultirala poplavom u njezinom stanu, ali zahvaljujući tome da je ključ bio kod predstavnice stanara, puno brže se reagiralo i problem se uspio sanirati.

Naglašava kako se osjećala sigurnije kada je znala da je ključ u dobrim rukama te da njezina susjeda može ući u stan i provjeriti stanje, pokupiti poštu i ostalo.

-Osobno smatram da je to jako bitno, takva jedna dobrosusjedska reakcija i interakcija, ili obiteljska, svejedno, ali smatram da se to kroz godine jako promijenilo i da smo  više pazili jedno na druge u odnosu na danas, danas ljudi i nemaju povjerenja jedni u druge. – ističe Suzana.

Kao i Suzana, Brigita također svake godine ostavlja ključ svojim susjedima kada ide na ljetovanje. Uvijek ističe kako su dobri susjedi tajna njezinog bezbrižnog ljetovanja svake godine. 

-Uvijek jedna susjeda pazi na stan, malo prozrači prostor, pogleda je li sve u redu , tako da sam više- manje uvijek bez brige. – rekla je Brigita.

Dobri odnosi sa susjedima su poželjni za skladan i miran suživot, ali i potrebni upravo zbog ovakvih situacija, kako bi mirno odmarali znajući da je naš dom u sigurnim rukama.