Prijava

Vaša prijava

“COVID potvrda izdaje se u tri klika. Pacijenti su jako zadovoljni”

[]

Od 29. srpnja svoje EU digitalne COVID potvrde možete preuzeti i u ljekarnama. Istražili smo koriste li građani Velike Gorice ovu mogućnost te kako sve funkcionira.

Prema navodima magistre Olgice Velkovski Škopić iz Ljekarna Zagrebačke županije pacijenti su izuzetno zainteresirani i od prvog dana koriste ovu mogućnost. Svakodnevno za izdavanje COVID potvrda interesira se velik broj pacijenata, najčešće starije životne dobi.

Svoje potvrde stanovnici uglavnom podižu usput, kada dolaze po lijekove. Mlađi građani se u prolazu često samo raspituju za slučaj da će im potvrda trebati za putovanje u inozemstvo.

Stanovnici Donje Lomnice već se raspituju i za cijepljenje u ljekarnama – projekt koji bi, prema predsjednici Hrvatske liječničke komore Ani Soldo, trebao biti spreman u naredna dva tjedna.

Do izdavanja potvrde ljekarnika dijeli tek tri klika, a izdaje se upisom OIB-a građana u sustav.

Zasad ljekarnici nisu naišli na veće prepreke pri izdavanju, iako su ih informatičari upozorili na moguća preopterećenja sustava i probleme. Jedina primijećena poteškoća, prema ljekarnicima, je što automatizirane potvrde kasne na elektroničke adrese pacijenata.

U Ljekarnama Zagrebačke županije tome su vješto doskočili -U tom slučaju građanima šaljemo potvrde posredstvom našeg maila- , ispričala nam je magistra Olgica. Elektroničke adrese korisnika ljekarnici odmah brišu zbog zaštite podataka pacijenata. COVID potvrde ljekarnici izdaju i u tiskanom obliku.

-Nekidan je došao pacijent koji se tek cijepio, s kartončićem o primljenoj dozi. Nisam bila sigurna hoću li mu moći izdati potvrdu. Bila sam iznenađena. Odmah sam mogla pristupiti potvrdi i već je bila u sustavu.- izjavila je magistra Olgica.

Iz Ljekarna Zagrebačke županije napominju kako bi izdavanje COVID potvrda moglo potencijalno dodatno opteretiti veće ljekarne. Ipak, čini se da uz malo strpljenja i jasnu komunikaciju sve prolazi i bolje nego očekivano -Zbližavamo se s ljudima. Sretna sam što mogu pomoći i u nekoliko trenutaka izdati potvrdu- ističe naša sugovornica.