Prijava

Vaša prijava

Dosadio vam je rat s muhama? Evo kako ih se riješiti!

[]

Ovo ljeto većina Goričana muku muči upravo s ovim insektom. Donosimo jednostavne savjete kako se izbaviti od muha bez ljepljivih traka iz kuhinje vaše bake.

Trčite sa sprejem i muholovkom po kući i pola dana provodite u istrjebljenju ovih letećih insekata? Kad ste uvjereni da ste ih riješili ugledate još pet komada i opet kreće Sizifov posao?

Kako biste muhe odbili od svog doma za početak se pobrinite da materijal koji muhe “vole” i koriste za polaganje larvi uklonite što dalje od kuće.  Ukoliko imate komposter pobrinite se da je dobro zatvoren te što dalje od stambenih prostorija.  Redovito iznosite smeće i otpatke u za to predviđene kante.

Izvor: unsplash.com

Obraniti svoj dom od ovih insekata možete i sadnjom raznih biljaka. Osim što divno mirišu i neke od njih možete iskoristiti u pripremi jela; lavanda, metvica, bosiljak, lovorov list i neven na glasu su kao “odbijači insekata”. Oko kuće možete postaviti i biljke muholovke.

Kao fizička prepreka za muhe mogu poslužiti i “dobre stare” mrežice na prozorima. Ako se ipak odlučite za ljepljive trake pobrinite se da ih uklanjate što češće kako mamac ne bi “upecao” i nečiju kosu ili goste.

Kada su muhe već uselile u vašu kuću, osim kupovnih mirisnih mamaca, možete isprobati  neki od mamaca kućne radinosti.

Kupovni sprejevi najčešće tek omame muhe te mogu iznimno iziritirati dišni sustav, osobito alergičara. Kao alternativu sprejevima možete isprobati raspršivač s vodom i malo kajenskog papra.

Izvor: unsplash.com

Nadalje, mamac od octa i sredstva za pranje posuđa možete napraviti tako da u visoku čašu stavite par kapi sredstva te oko dva prsta jabučnog octa. Čašu prekrijte prozirnom folijom i probušite dovoljno velike rupe kako bi muhe mogle proći kroz njih. Ocat će privući muhe, a deterdžent spriječiti da izađu iz čaše. Ova zamka učinkovita je i za mušice.

Ako prva kućna zamka ne odradi posao uzmite veliku plastičnu bocu i odrežite gornji dio. U bocu ulijte vodu sa šećerom te vratite gornji dio tako da vrat boce bude usmjeren prema dnu, a čep od boce potpuno uklonite. Na ovaj način muhe će uči kroz vrat boce i neće znači izaći.

U slučaju da vam ništa od navedenog ne pomogne preostaje vam jedino pričekati da ljeto prođe.