Prijava

Vaša prijava

TAKO SE TO RADI! Alergični na ambroziju će ovoj gospođi biti zahvalni!

[]

Sve je više ljudi koji se u ove ljetne dane ujutro probude, svrbe ih oči i nos, škaklja grlo, počnu kihati, i tako iz dana u dan. Mnogi nisu ni svjesni da je u pitanju alergija na ambroziju, a ne neka prolazna viroza kako se najčešće na prvu pomisli.

Ambrozija, odnosno pelud ambrozije ubraja se u najjače prirodne alergene, i reakcije su vrlo neugodne, može izazvati glavobolju, probleme sa snom, pa čak i napad astme. Kako bismo sve to spriječili potrebno je djelovati preventivno, uzimati lijekove na vrijeme, ali ono najvažnije, treba je uklanjati, uostalom, to je i zakonska obveza, a o tome smo pisali OVDJE.

Foto: Renato Glogovčan

Jedna naša sugrađanka, kako bi pomogla alergičarima, ali i spriječila širenje ove napasti koja stvara brojne probleme sve većem broju ljudi, primila se posla i u Kolarevoj kod pošte počupala popriličnu količinu ambrozije.

Foto: Renato Glogovčan

Zabilježio je to svojim objektivom naš sugrađanin Renato Glogovčan koji je malo obišao grad, te tako snimio kako ambrozije u nemalim količinama ima i kod dječjeg vrtića Velika Gorica i obližnje osnovne škole Eugena Kumičića.

Foto: Renato Glogovčan

-Danas sam kod pošte sreo gospođu kako samoinicijativno čupa biljke ambrozije. U razgovoru mi je ukazala na neke lokacije u gradu koje su pune opasne biljke i zamolila je nadležne da nastave njezin posao. Posjetio sam te lokacije kako bih skrenuo pozornost na gorući problem i potaknuo na akciju.-napisao je Glogovčan u FB grupi Velika Gorica može i mora bolje!

Foto: Renato Glogovčan

Iako će opet biti onih koji će reći da postoje oni koji su plaćeni za održavanje javnih površina, i biti u pravu, ipak bi umjesto prebacivanja odgovornosti trebalo zasukati rukave i uhvatiti se ukoštac i slijediti primjer gospođe iz Kolareve ulice, jer, ambrozija se lako širi, a i ako niste alergičari i mislite da vas se to ne tiče, treba misliti na ljude oko sebe kojima alergija otežava život. Svi trebamo dati mali doprinos, i mi građani, ali i Grad kao takav i svima će nam biti ljepše i lakše živjeti u našoj Velikoj Gorici.