Prijava

Vaša prijava

LJETO U VUKOVINI: Veselje mališana, odlična kulturna i gastro ponuda uz pucketanje kukuruza na vatrici

[]

Ovogodišnja manifestacija “Vidim, čujem i mirišem ljeto!” u Vukovini protekla je u veselju uz velik broj posjetitelja. Organizatori su osigurali brojne sadržaje za sve, a posebice one najmlađe. Događaj je započeo pozdravom Kravat Pukovnije koja je u svečanom ruhu dojahala pred okupljenu znatiželjnu publiku.

Već od samog početka večeri djeca su mogla sudjelovati u različitim likovnim radionicama. Uz malu pomoć dobrovoljaca iz udruge “Vukovina u srcu” crtalo se i slikalo “sve u šesnaest”.

Tematika dječjih aktivnosti bila je ekologija pa su, uz oslikavanje plastičnih leća naočala, djeca imala priliku pogledati predstavu “Uzbuna u plastičnom carstvu” pod pokroviteljstvom grada.

Djecu su posebice zainteresirale i uveseljavale aktivnosti koje su provodili članovi Kravat Pukovnije i vatrogasci DVD Vukovina. Svi su imali jedinstvenu priliku jahati konje Pukovnije. Gotovo svaki mališan iskoristio je tu priliku, ali i poneki odrasli.

Svoju preciznost i koncentraciju sudionici su mogli testirati i okušavši se u streličarstvu. Luk i strijela pobudili su velik interes kod malih i kod velikih.

Ipak, najveći interes odraslih pobudila je gastro ponuda. Na roštilju su se pekle ukusne kobasice, ćevapi, vratina…Uz klasična jela s roštilja popularnost je ponio i američki hot dog sa senfom i kečapom. Sudionici su se osvježavali hladnim točenim pivom i gemištom koji su “tekli u potocima”.

I dok su “mesni asortiman” spremali vatrogasci i članovi NK Ban Jelačić – za pečeno slatko i slano pobrinule su se nasmijane članice udruge “Vukovina u srcu”. Njihovi ukusni, tradicionalno pripremljeni kolači uvelike su se, , po povoljnoj cijeni, prodavali i “za van”.  Posebno su brzo sa stola nestajale domaće štrudle i gibanice. Osim tradicionalnih kolača; pita i zlevanki, u ponudi su bile i američke pite, muffini te sočni čokoladni kolači.

Gastro ponudu obogatili su i “Turopoljski štrukli Cipov” by Ivana. Posebnu su pažnju plijenili štrukli “s potpisom” s turopoljskim tartufom, a klasični štrukli sa sirom najbrže su nestali sa stola. Pekarica i vlasnica Ivana Belošević bila je iznimno zadovoljna što se ove godine, ipak, odazvala pozivu članica udruge “Vukovina u srcu” te upotpunila gastro ponudu ove manifestacije.

Pod budnim okom vatrogasaca iz DVD Vukovina i uz osigurane protupožarne mjere, pekli su se pecilki. Brojni mališani po prvi put su se okušali u ovoj aktivnosti. Uz malu napomenu roditelja kako kukuruz treba peći na žaru, a ne na vatri, mališani su veselo svladali i ovaj izazov. Za slatki pečeni kukuruz kao nagradu isplatilo se malo pomučiti i izdržati vrućinu uz vatricu.

Uz različite aktivnosti i gastro ponudu niti kulturna događanja nisu izostala. Nakon predstave za mališane izvedena je satirična predstava Krtice u izvedbi Kerekesh Teatra.

Osim predstave koja je uveseljavala sudionike, mogla se pogledati i  zanimljiva izložba u stalnom postavu.

Figure skulptura u bakru akademskog kipara Mladena Mikulina divno su se slile uz pejsaže kurije, a poglede je plijenio i retro traktor. Traktor goričkih registracija svi su primijetili odmah po dolasku na manifestaciju. Plavog ljepotana gotovo nitko nije propustio “zajahati”te se fotografirati na njemu. Dotjerani traktor za manifestaciju osigurao je Dalibor-Matija Sabo iz sesvetskog kluba Oldtimer.

Tradicionalni motivi, vez i folklor također nisu izostali s ovog događanja, mogli su se kupiti i suveniri te medenjaci na štandiću Turopoljskog licitara by Saraga.

Kada je pao mrak, kazališne daske zamijenilo je platno na kojem je pod pokroviteljstvom Pučkog otvorenog učilišta prikazan crtani film Ljepotica i zvijer. Uz film se uživalo u netom ispečen kukuruzu.

Kao glavni organizator nastupila je udruga”Vukovina u srcu” uz partnere; Pučko otvoreno učilište u Velikoj Gorici, Grad Velika Gorica, Turistička zajednica grada i Muzej Turopolja. Organizaciju su podržali i DVD Vukovina, NK Ban Jelačić, Udruga umirovljenika i Vijeće mjesnog odbora.

Mališani trče i smiju se, roditelji uživaju u ukusnoj hrani, a kukuruz se krčka na vatrici…Sve je to ovogodišnje izdanje “Vidim, čujem i mirišem ljeto” u Vukovini.