Prijava

Vaša prijava

Mladi Goričani: “Koji popis stanovništva? Zašto bi mi netko dolazio u kuću kad se sve može preko interneta?”

[]

Popis stanovništva, kućanstva i stanova provodi se svakih deset godina. Zbog pandemije, ove godine, umjesto u ožujku, provest će se u rujnu. Od 13. rujna do 26. rujna stanovnici će se popisivati samostalno uz pomoć sustava e-Građani. U drugoj fazi od 27. rujna do 17. listopada popisivači će sakupljati podatke u kućanstvima koja se nisu elektronički “popisala” i osobno provjeravati podatke unesene u sustav e-Građani.

Bivši ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof za N1 je komentirao Popis 2021 te istakao njegovu važnost, ali i neinformiranost građana. Naime, kako ističe Krištof, mnogi građani nisu informirani kako se provodi popis, čemu služi te zašto je bitno da se popišemo u mjestu prebivališta.

-Odbijete li sudjelovati u popisu, postoji mogućnost kažnjavanja no nisam siguran na koji način će se ono provoditi – dodao je bivši ravnatelj DZS-a

Naravno, u društvu i dalje postoji skepsa prema popisivačima te samom popisu stanovništva. Iz istog razloga teško je pronaći i popisivače.

Za mišljenje o Popisu 2021 pitali smo i mlade Goričane.

Na pitanje što misle o popisu stanovništva, studenti Anamaria i Ivan u isti glas odgovaraju: – Koji popis? Kad je to?-

22-godišnja studentica Anamaria dodala je i kako nema mišljenje o popisu: – Ne sjećam se da sam ikad sudjelovala, niti da je netko dolazio popisivati. Ne znam puno o tome.

Uputili smo ih u vrijeme i način provedbe ovogodišnjeg popisa stanovništva te da, navodno, u slučaju nesudjelovanja mogu biti i kažnjeni:

-Fizički popis stanovništva je zastario, ne vidim razlog da se to sve ne obavi preko sustava e-Građani. Osim, naravno, što živimo u digitalno nepismenoj naciji. Što se kazni tiče, nemaju smisla. Tko će sudski goniti sve te ljude?…Ma dajte!- ispričao nam je Ivan

Pitali smo ih i kako se drugi ukućani odnose prema popisivačima i cijelom procesu.

– Ma moji se ne zamaraju time, imaju važnijeg posla; posao, vrt, voćnjak…- dodao je Ivan