Prijava

Vaša prijava

Dolazi povratak u klupe, ali kako da se djeca najbolje priviknu na početak školske godine?

[]

Nova školska godina već je pred vratima. Zbog cjelokupne situacije teško je znati kako će se održavati, ali ono što je također teško, kako da se djeca vrate svoje navike za učenje.

Ljetni praznici traju oko tri mjeseca, što je dug period, a sukladno tome vrlo je lako previše se opustiti. 

-Iako se mnogi roditelji ne slažu sa mnom, ja smatram da bi djeca prije povratka u školu trebala, postepeno, pripremiti se za školu tako da imaju dio dana kad sjede, uče, pišu, znači malo pogledati bilježnice od prošle godine i slično- kaže Tihana Skozrit, profesorica u Osnovnoj školi Eugena Kumičića.

Također tvrdi kako nisu ni sva djeca ista, tako da sam proces ponovnog prihvaćanja radnih, odnosno školskih navika, ovisi od samom djetetu.

-Ne može se primijeniti neko jedinstveno pravilo za lakši povratak, pogotovo u ovo vrijeme kad u zadnje dvije godine imamo dio nastave uživo, a dio online- rekao je Mario Božurić, profesor u Elektrotehničkoj školi u Zagrebu.

-Čitanje knjiga, vježbanje pisanja, to je neki način na koji oni mogu, jedno dva do tri tjedna prije nego što se vrate u školu, privikavati na taj mirniji dio dana, sjedenje, pisanje, slušanje i tako dalje – ističe Tihana.

Ukazuje i na to da kada školska godina krene, nije odmah vrijeme ispitivanja , tako da se učenicima ipak dopušta da se ponovno naviknu i vrate u svoje navike.

 -Imaju prvih mjesec dana vremena da se polako opet uhodaju, priviknu na obveze i zadaće pa im nije odmah taj početni dio godine panika- dodaje Tihana.

Mario tvrdi da sama prilagodba osim o učenicima, također ovisi o nastavnicima te da oni podnose najveći teret, zato što svaki nastavnik, čak i u ovim specifičnim uvjetima, mora imati fleksibilni pristup nastave prema svakom učeniku.

-Nastavnik ispred sebe ne smije vidjeti razred, već svakog učenika pojedinačno, ovisno o njegovim dosadašnjim predispozicijama, odnosno o vještinama i znanjima koje je stekao u prijašnjem razredu- dodaje Mario.