Prijava

Vaša prijava

Gradonačelnik Ačkar i ministar Butković o javnom prijevozu na području Velike Gorice

[]

Gradonačelnik Krešimir Ačkar i njegov zamjenik Neven Karas, zajedno sa svojim suradnicima, sastali su se danas s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, a s kojim su, među ostalim, razgovarali o novom modelu javnog prijevoza na području Velike Gorice koji planiraju uvesti početkom 2022. godine. Upitali smo gradonačelnika Ačkara kako je prošao sastanak i što je dogovoreno.

– Bilo je nekoliko točaka dnevnog reda, a ono što je bitno za naglasiti je da je Vlada RH odnosno Ministarstvo, mora, prometa i infrastrukture izdvojilo 43 milijuna kuna za Zagrebačku županiju i javni prijevoz. U petak imamo sastanak sa županom Stjepanom Kožićem s kojim ćemo dogovoriti daljnje korake o dobivanju županijskih sredstava za javni prijevoz – ispričao nam je gradonačelnik.

Podsjetio je i na problem organizacije javnog prijevoza, zbog povećanja cijene ZET-a te da je zbog tih činjenica nužno nešto poduzeti.

– Isto tako što se tiče međužupanijske linije, svjesni smo da naši sugrađani na dnevnoj bazi putuju u Zagreb, tako da nikako ne možemo isključiti tu međužupanijsku liniju. Ono što želimo izbjeći je presjedanje naših sugrađana je kada dođu do granice sa Zagrebom. Da bi to omogućili i da kvaliteta prijevoza bude bolja, moramo dobiti koncesiju za međužupanijski prijevoz te aktivno radimo na tome. U igri je nekoliko modela, a kada sve bude spremno obavijestit ćemo širu javnost o tome. Ono što mogu reći je da sigurno kvaliteta može biti bolja, a cijena za naše sugrađane se sigurno neće mijenjati – kaže Ačkar.

Na pitanje ukoliko ZET ponudi jeftinije cijene, gradonačelnik Ačkar ističe kako postoji mogućnost o razgovorima zadržavanja glavne linije Velika Gorica – Glavni kolodvor.

– Prema njima je to rentabilna linija i spremni smo za dogovor, ali svakako će i Grad Velika Gorica pokrivati linije koje povezuju okolna naselja s Velikom Goricom. Naime, gradonačelnik Tomašević već je rekao da su one njima neisplative i da one sigurno od 1.1.2022. neće prometovati – dodao je Ačkar te je osvrnuvši se na studiju koju je izradio Prometni fakultet u Zagrebu rekao kako će poštovati struku i kako upravo ta Studija pokazuje kakav će biti natječaj za koncesionara.

– Samo za usporedbu, ZET trenutno vozi po kilometru za 22 kuna, a u razgovoru s kolegom Dariom Zurovcem iz Svete Nedjelje, koji je već uveo jednog koncesionara, prijevoz po kilometru plaća 8 kuna. Mislim da to govori dovoljno o tome koliko mi zapravo s novim autoprijevoznikom i natječajem možemo uštedjeti našim sugrađanima, odnosno sav taj novac ćemo vratiti ili kroz besplatan prijevoz studentima i umirovljenicima ili uvođenje više linija, sve opcije ostavljamo otvorenima – objašnjava gradonačelnik.

Na sastanku je bilo i razgovora o nadvožnjacima koje će biti potrebno rekonstruirati zbog dotrajalosti. Gradske čelnike sada čekaju sastanci sa županom Kožićem i zagrebačkim gradonačelnikom Tomaševićem.