Prijava

Vaša prijava

FOTO: Projekt Aglomeracije trebao bi biti završen u predviđenom roku

[]

Kako napreduje projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije na području Velike Gorice i okolice te kakvo je stanje na gradilištima u Selnici Ščitarjevskoj i u centru grada, provjerio je gradonačelnik Krešimir Ačkar sa zamjenikom generalnog direktora Hrvatskih voda Davorom Vukmirićem, voditeljem Projekta Časlavom Dunovićem i direktorom VG Vodoopskrbe Krunoslavom Višićem.

– Do sada je realizirano oko 182 milijuna, od ukupno ugovorenih 418 milijuna i 813 tisuća kuna, što bi u postotku bilo oko 43% financijskog pokazatelja, te bi prema sadašnjoj dinamici radova sve trebalo biti završeno u predviđenom roku – istaknuo je Višić prilikom obilaska.

26.08.2021. – Obilazak radova na projektu Aglomeracije u Selnici Ščitarjevskoj i Velikoj Gorici – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Kada bi se projekt gledao u kilometrima izvedenih cjevovoda na cjelini A1, a koja se odnosi na šire i uže područja grada Velike Gorice, izvršenost radova je 87 posto, na A2, lokacija oko budućeg vodocrpilišta Črnkovec, na 65 posto te na A, područje koje se odnosi na cijelo Donje Turopolje je na 58 posto izvršenosti radova.

– Radovi su završeni u naseljima Kobilić, Bapča i Lukavec, a to se odnosi na kolektore, priključke i asfaltirane prometnice. Uskoro bi radovi trebali biti završeni u Velikoj Kosnici, Starom Čiču i Okujama – kazao je Višić i rekao kak su u tijeku radovi na izgradnji kolektora u naseljima Gornje Podotočje, Kuče, Rakitovec, Turopolje, Buševec, Ogulinec, Mala Kosnica, Selnica, Ščitarjevo, Lekneno, Črnkovec, Velika Gorica i Velika Mlaka.

Teren za asfaltiranje priprema se u Velikoj Kosnici, Selnici, Trnju, Leknenom, Velikoj Gorici, Velikoj Mlaki, Vukovini i jedan dio u Mraclinu.

Zadovoljstvo dinamikom radova na projektu izrazio je i Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda.

– Moram reći da je ova aglomeracija jedna od najuspješnijih, na području koje ja pokrivam u Dunavskom slivu, ne samo po dinamici radova već i po ozračju koje je prati – istaknuo je Vukmirić i pohvalio suradnju sa svima akterima ovoga projekta i najavio novi sastanak za rujan kada će ponovno vidjeti situaciju što se tiče realizacije projekta kako bi se sve završilo u predviđenom roku.

26.08.2021. – Obilazak radova na projektu Aglomeracije u Selnici Ščitarjevskoj i Velikoj Gorici – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Gradonačelnik Ačkar ovom je prilikom zamolio sve sugrađane za strpljenje.

– Uistinu nije lako voziti se ovim razrovanim cestama, a ovaj povijesni projekt gdje je god rađen iziskivao je puno strpljenja naših sugrađana. Veseli nas činjenica da je dovršenost radova u nekim cjelinama i prije predviđenog roka, a Grad će se pobrinuti da sve naše prometnice budu sanirane. Osim toga pripremamo i projektnu dokumentaciju za obiteljske kuće koje nisu bile obuhvaćene ovim projektom – rekao je Ačkar.

Osim Selnice Ščitarjevske, obišlo se i gradilište u centru grada točnije u ulici Hrvatske bratske zajednice gdje se trenutno radi na asfaltiranju.

– Na ovoj dionici radovi su u visokoj fazi završenosti i gdje se očekuje raniji završetak ugovorenih radova što mislim da je lokalnoj zajednici itekako bitno. Na cjelini koja se odnosi na područje Donjeg Turopolja kasni se s radovima, ali koje je nadoknađeno u ljetnom periodu – doznali smo od voditelja Projekta, Časlava Dunovića.

26.08.2021. – Obilazak radova na projektu Aglomeracije u Selnici Ščitarjevskoj i Velikoj Gorici – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Što se tiče projektiranja i rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u tijeku je natječajni postupak, ali s obzirom na žalbu jednog od potencijalnog ponuđača predmet je na obradi kod državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave.

– To će nam sada djelomično odgoditi sami tijek otvaranja ponuda koji je bio predviđen za 1.rujna. Redovan je to proces, nije zaustavljen postupak natječaja, već je samo odgoda. Nadam se da ćemo uskoro znati i novi datum za otvaranje ponuda – zaključio je Višić.