Prijava

Vaša prijava

Promocija knjižice „Mraclin – u srcu Turopolja“ i prezentacija filma „Mraclinski govor”

[]

U nedjelju, 5. rujna, s početkom u 18,00 sati održat će se promocija knjižice „Mraclin – u srcu Turopolja“, ilustrirane priče o Mraclinu, te prezentacija kratkog filma „Mraclinski govor“. Promocija će se održati u Parku Tomislava Hrkovca.

Knjižica „Mraclin – u srcu Turopolja“  zamišljena je kao kratki pregled mraclinske današnjice . Isprva je fokus knjižice trebao biti je prikazu udruga koje djeluju u mjestu no u međuvremenu je prerasla u malo monografsko izdanje posvećeno Mraclinu, njegovoj povijesti i sadašnjosti.

Uz tekstove, izabrane su fotografije iz bogatog fundusa koje obuhvaćaju sve domene života u Mraclinu: vjeru, gospodarstvo, sport, povijest i baštinu te njihovo očuvanje, s posebnim naglaskom na posebnosti mraclinskog govora.

Naslovnica knjižice “Mraclin u srcu Turopolja”. Izvor: Mraclin.hr

Urednički tim, koji čine Maja Mravec, Ratko Cvetnić i Josip Kos na čelu s glavnim urednikom, predsjednikom KUD-a Dučec, Matijom Kosom, zamislio je publikaciju kao vodič ili karta kroz selo, zbirku svih važnih i provjerenih informacija za zainteresirane, ali i ostavština duha vremena budućim Mraclincima. Autorski tim obuhvaća dvadesetak suradnika, autora tekstova i fotografija.

Jedan od ciljeva je i da knjižica posluži u predstavljanju mjesta potencijalnim investitorima, bile to privatne ili fizičke osobe.

Kroz kratki film „Mraclinski govor“ KUD Dučec odlučio je oživjeti zapise jezikoslovca Antuna Šojata, koji je prije gotovo šest desetljeća magnetofonom snimao možda i posljednju generaciju izvornih mraclinskih govornika, a potom te zapise uvrstio u svoju knjigu “Turopoljski govori”. Film je premijerno prikazan u sklopu Dana europske baštine gdje je i nagrađen, a u nedjelju će zainteresirani imati priliku pogledati izvornu i produljenu verziju s cjelovitim kazivanjem starih Mraclinaca.