Prijava

Vaša prijava

Nakon prikupljena 403 potpisa Općina Pokupsko sve bliže raspisivanju referenduma o promjeni adresa

[]

Jučer je predsjedniku Općinskog vijeća Općine Pokupsko predan Prijedlog za raspisivanje lokalnog referenduma sa 403 potpisa birača koji traže raspisivanje referenduma o promjeni adresa.

Prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma u općini Pokupsko u organizaciji Inicijative za referendum o imenovanju ulica u Općini Pokupsko „Odlučimo sami“ trajalo je od subote, 14. kolovoza 2021. godine do subote, 28. kolovoza 2021. godine. Po isteku navedenog roka, Organizacijskom odboru dostavljeno je 403 potpisa, što je više od 20% od broja birača na području općine.

-Do objave datuma održavanja referenduma nas dijeli još provjera potpisa te odluka Ministarstva pravosuđa i uprave – kažu iz Inicijative.

Predsjednik Općinskog vijeća dužan je dostaviti zaprimljeni prijedlog Ministarstvu pravosuđa i uprave koje će utvrditi ispravnost podnešenog prijedloga, odnosno utvrditi je li prijedlog podnešen od potrebnog broja birača te odluku o utvrđenom dostaviti Općinskom vijeću. Ako Ministarstvo utvrdi da je prijedlog ispravan, općinsko vijeće raspisat će referendum u roku od 30 dana od zaprimanja odluke.

Odluka donesena na referendumu obvezatna je za predstavničko tijelo Općine Pokupsko te se ne smije donijeti odluka koja je suprotna odluci donesenoj na referendumu.

-Stanovnici općine Pokupsko okupljeni u Inicijativu za referendum o imenovanju ulica su u srpnju najavili referendum o promjeni adresa u naseljima, nakon što je lokalna vlast samovoljno odlučila da se mijenjaju adrese i svi dokumenti bez da je o tome transparentno obavijestila sve građane. Općinsko vijeće Općine Pokupsko je 15. rujna 2020. godine usvojilo Odluku o imenovanju ulica na području općine kojom se imenuju ulice u 10 naselja. Stanovnici nezadovoljni takvom odlukom bez transparentnog informiranja i uključivanja svih stanovnika na koje se promjene odnose žele vratiti mogućnost odlučivanja u ruke onih na koje promjena adresa najviše utječe, u ruke stanovnika općine Pokupsko – podsjećaju iz Inicijative.