Prijava

Vaša prijava

Velikogoričke osnovne škole nakon uloženih dva milijuna kuna spremno dočekuju učenike

[]

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar danas je sa suradnicima obišao velikogoričke osnovne škole u kojima su tijekom ljeta izvođeni radovi. Obilazak je započeo u Osnovnoj školi Velika Mlaka u koju je ove godine upisano 86 budućih prvašića, što je lijepo povećanje u odnosu na prošlogodišnjih 69 đaka prvaka.

02.09.2021., Velika Mlaka, Obilazak osnovnih škola nakon radova, foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

-Najveće ulaganje je bilo u stolariju, bilo je potrebe zamijeniti staru drvenu i dotrajalu, te sada očekujemo da ćemo nakon promjene uštedjeti i na računima, ali treba reći i da sve skupa estetski izgleda ljepše-pojasnila je Zrinka Šućur, ravnateljica Osnovne škole Velika Mlaka.

Vrijednost radova kojima je obuhvaćena zbornica i sedam učionica je 150 tisuća kuna. Novina u ovoj školi su i pametni stolci za jednu učionicu koju će CARNET opremiti pametnom pločom i tabletima.

krešimir ačkar, neven topolnjak

02.09.2021., Velika Mlaka, Obilazak osnovnih škola nakon radova, foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Obilazak je nastavljen u Osnovnoj školi Nikole Hribara u kojoj je opremljena školska kuhinja, a u što je utrošeno 170 tisuća kuna, te su izvedeni radovi dodatnih ulaganja u hidrantsku mrežu koji su stajali 200 tisuća kuna.

-Dovršili smo obnovu kuhinje, postoje sitnice koje nedostaju, ali uvijek će nešto nedostajati. Imamo vanjske radove, hidrantna mreža bila je stara i dotrajala i trebalo je napraviti sanaciju. Svi radovi bit će završeni do početka školske godine – kazao je Stjepan Maravić, ravnatelj Osnovne škole Nikole Hribara.

I u ovoj goričkoj školi upisano je više prvašića nego prošle godine, ove je upisano njih 103.

02.09.2021., Velika Gorica, Obilazak osnovnih škola nakon radova, foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Ulaganja vrijedna 150 tisuća kuna bila su i u vanjsko sportsko igralište Osnovne škole Jurja Habdelića gdje je riječ o 1000 kvadrata prostora.

-Bez pomoći grada ne bismo mogli riješiti ovaj prostor koji je bio devastiran između ostalog i zbog korijenja drveća koje je dizalo asfalt. Uostalom, ovo su tereni koji su napravljeni prije 40 godina. Drago mi je da smo to uspjeli riješiti jer ovaj dio naši učenici ponekad koriste i za nastavu tjelesnog – istaknuo je Davor Vidović, ravnatelj Osnovne škole Jurja Habdelića.

Kod ove škole nažalost problemi nastaju vikendom kad im devastiraju golove i prostor oko škole. Iz tog razloga ravnatelj se nada kako će taj teren u poslijepodnevnim i večernjima satima, ali i vikendom više koristiti rekreativci, a manje oni koji uništavaju sve oko sebe umjesto da se bave sportom.

02.09.2021., Velika Gorica, Obilazak osnovnih škola nakon radova, foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

-Namjeravamo još iscrtati terene i zamijeniti golove, te bi prostor tada bio odlično iskorišten- kaže Vidović.

U ovoj školi trend je smanjenja upisanih učenika, pa je u ovoj školskoj godini upisano 69 prvašića.

02.09.2021., Velika Gorica, Obilazak osnovnih škola nakon radova, foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Iznos od 240 tisuća kuna uložen je u pomoćne prostorije sportske dvorane Osnovne škole Eugena Kvaternika.

-Promijenili smo trakt za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, zamijenjena su vrata koja su već bila ispunjena crvotočinom, zaštićen je cijeli prostor i u potpunosti je preuređena svlačionica za tjelesni za djevojčice. Izmjenjen je dio sanitarnog čvora, keramičke pločice, pobojani su zidovi…Izmijenjena su sva vrata na hodniku koji ide prema dvorani za tjelesni- istaknula je zamjenica ravnateljice Melita Delić Osnovne škole Eugena Kvaternika.

Zbog preseljenja u ovu školu stiglo je 20 novih učenika, a upisano je 66 prvašića.

02.09.2021., Velika Gorica, Obilazak osnovnih škola nakon radova, foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Ulaganja su bila i u Područnu školu Buševec i to u izgradnju krova u što je utrošeno 390 tisuća kuna.

-Nakon 20-ak godina sanirali smo krov. Jedan od ciljeva bio je prije svega, vezano i uz nedavne potrese da se to obnovi, a drugi cilj je staviti solarne panele kako bismo uštedjeli energiju. Taj projekt je gotov i vjerujem da će i on zaživjeti – kazao je Damir Bedić, ravnatelj Osnovne škole Vukovina.

02.09.2021., Velika Gorica/Buševec, Obilazak osnovnih škola nakon radova, foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

U Buševcu su trenutno i radovi na projektu Aglomeracija Velika Gorica, pa se postavlja pitanje sigurnosti učenika.

-Osigurali smo siguran odlazak naše djece u školu u ponedjeljak na način da smo sanirali dio pločnika Zagrebačka-Trg seljačke sloge u dužini od otprilike 500 metara – pojasnila je  Ivana Belošević predsjednica MO Buševec.

-Spremni iščekujemo početak nove školske godine. U same objekte je uloženo preko dva milijuna kuna. Najveća investicija napravljena je u Područnoj školi Buševec gdje je zamijenjeno kompletno krovište koje je duže vrijeme prokišnjavalo. U našoj najvećoj školi, Hribaru, riješili smo pitanje stare kuhinje kako bi i higijenski standardi nakon što je ona energetski obnovljena bili na nivou. Tu je i hidrantska mreža gdje su bili znatni gubitci vode, koji su prelazili i 50 tisuća kuna-istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Gradonačelnik je podsjetio da je Osnovna škola Eugena Kumičića oštećena u potresu i da je sportska dvorana bila potpuno neupotrebljiva.

-Sanirali smo sve što je bilo nesigurno, tako da će ona od ove školske godine i zbog epidemioloških mjera, ali i zbog statike biti u funkcije bez ikakvih opasnosti za djecu – dodao je Ačkar, te istaknuo kako će Područna škola Dubranec ovih dana krenuti u proces rušenja.

-Ishodili smo dokumentaciju za rušenje, ispitali tlo koje koje se pokazalo da tamo možemo graditi, slijedi ishođenje građevinske dozvole te gradnja nove škole.

02.09.2021., Velika Mlaka, Obilazak osnovnih škola nakon radova, foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr,

Kao važnu stavku gradonačelnik je izdvojio sigurnost učenika.

-Omogućit ćemo svim učenicima razredne nastave reflektirajuće prsluke kako bi bili uočljiviji, te će ih oni dočekati prvi dan na klupama. Osim prsluka sve učenike dočekat će i udžbenici koje je financirala država, te radne bilježnice za koje je Grad Velika Gorica ove godine izdvojio 2,2 milijuna kuna, no kako je više doseljenih obitelji iznos bi mogao porasti i na 2,5 milijuna kuna.

Velikogorički srednjoškolci uz sve dosadašnje stipendije, dobit će i jednokratnu stipendiju o čemu će više informacija biti poznato uskoro.