Prijava

Vaša prijava

Zbogom ABA ligi, košarkaši Gorice uključili se u Alpe Adria Cup

[]

Nakon što su prošle sezone prvi put u klupskoj povijesti iskoračili preko hrvatskih granica nastupajući u ABA 2 ligi, košarkaši Gorice ove sezone idu korak dalje. Iako su ponovno imali mogućnost sudjelovanja u drugom razredu regionalne košarke, u KK Gorici odlučili su se okrenuti Alpe Adria Cupu, natjecanju u kojem sudjeluje 16 momčadi iz Poljske, Češke, Slovačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske.

– Hrvatski košarkaški savez već duže vrijeme radi na afirmaciji Alpe Adria Cupa, u suradnji s košarkaškim savezima Slovenije, Austrije, Čeke, Slovačke i Poljske. Vodeći ljudi HKS-a prezentirali su nam svoje planove i ideje koje su usmjerene prema osnaživanju hrvatske košarke i klubova koji se natječu u HT Premijer ligi te želju da budemo jedan od tri hrvatska kluba koji bi se natjecali u Alpe Adria Cupu – istaknuo je predsjednik Gorice Duško Radović i dodao:

– Sagledavši cijelu situaciju te razgovarajući s kolegama iz KK Adria-Oil Škrljevo i KK Šibenka, odlučili smo dati privolu HKS-u da nas nominira za ovo natjecanje. Na ovaj način smo željeli dodatno pokazati da podržavamo vodstvo HKS-a u njihovom radu na povratku renomea hrvatske košarke i u tome ćemo aktivno participirati. Nadam se da će ideja u potpunosti saživjeti te da ćemo kroz natjecanje u Alpe Adria Cupu dostojno prezentirati hrvatsku košarku, naš klub i grad Veliku Goricu, kao i Hrvatska na gostovanjima u nama susjednim europskim zemljama. Vjerujem da će i naše turističke zajednice i gospodarstvo prepoznati mogućnosti svoje promocije kroz naše sudjelovanje u ovom natjecanju te da će se i oni uključiti u ovaj projekt HKS-a za osnaživanje domaće košarke.

Klubovi će biti podijeljeni u četiri skupine, u svakoj će biti četiri momčadi, što znači da će Gorica odigrati najmanje šest europskih utakmica ove sezone. Ždrijeb je Goricu svrstao u skupinu u kojoj su i MKS Dabrowa Gornica (Poljska), Spišski Rytieri (Slovačka) i BK IMMOunited Dukes (Austrija).

– Veselimo se novom natjecanju, koje je dobilo na ozbiljnosti uključivanjem nacionalnih saveza u samu organizaciju lige. Naši mladi igrači će dobiti prilku da se pokažu na tržištu EU s klubovima koji imaju puno veće budžete od nas. Po imenima liga je dosta konkurentna. Mi smo u skupini s Poljacima, Austrijancima i Slovacima pa ćemo imati priliku predstaviti se u tim zemljama. Nadamo se da će i navijači moći na tribine i da će nas podržati u velikom broju pa da uz njihovu podršku prođemo prvu fazu natjecanja – kaže sportski direktor Gorice Ljubo Prgomet.

Prve utakmice su na rasporedu krajem rujna, a četvrtfinale je planirano krajem siječnja. Polufinalne utakmice su u veljači, a finale u ožujku 2022. godine. U međuvremenu će Goričani, naravno, nastojati napraviti što više i u domaćem prvenstvu, u kojem će ponovno cilj biti ugurati se među četiri najbolja kluba u državi.