Prijava

Vaša prijava

FOTO Akcija čišćenja jezera Novo Čiče i Ježevo, sudjelovali resorni ministar Ćorić i gradonačelnik Ačkar

[]

Akcijom čišćenja jezera Novo Čiče, jutros je započelo ovogodišnje izdanje projekta “Od izvora do mora”, ekološkog projekta Coca-Cole i Jutarnjeg lista. U čišćenju jezera Čiče sudjelovalo je više od 100 volontera u organizaciji Športsko ribolovne udruge „Odra”, među njima su; KUD „Čiče“, članovi DVD-a Novo Čiče i  udruga AgroEduka, a pridružili su im se i izviđači te brojne druge udruge i građani.

04092021, Velika Gorica, akcija Od izvora do mora, Novo Čiče
Foto: cityportal.hr

Ekološki projekt Od izvora do mora potiče i podržava akcije čišćenja hrvatskih obala rijeka, jezera i mora od otpada, primjereno odlaganje otpada i čuvanje vodnog bogatstva.

-Osim što sudjelujemo u gospodarenju vodama i poribljavanju, već dugi niz godina, kao društvo, trudimo se ukazati lokalnim vlastima, ministarstvima i sponzorima o opasnostima divljih deponija uz vodna područja. Naglasio bih da su velikogorička jezera čista, a to želimo i održati. Jezero Novo Čiče jedno je od najvećih akumulativnih voda ovog područja.- podsjetio je Ognjen Cahun, predsjednik Športsko ribolovne udruge „Odra“

Jezero Ježevo je savršen primjer jednog zapuštenog odlagališta, upravo na njemu htjeli smo demonstrirati koliko možemo odraditi uz pomoć vrijednih ruku udruga, građana, uz, naravno, pomoć sponzora.- napominje predsjednik ŠRU “Odra”.

Ova akcija održava se već šestu godinu zaredom no otpada ne manjka. Prvih godina volonteri su prikupljali tone i tone otpada, sada se, ipak, radi tek o sitnom otpadu i građevinskom materijalu.

– Naša najveća boljka i žalost je što smo primijetili da brojne građevinske tvrtke ostavljaju šutu, vreće otpada, WC školjke i ostali otpad uz obalu jezera, na poljskom putu na potezu od Lidla.- naglasio je Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a “Čiče”.

04092021, Velika Gorica, akcija Od izvora do mora, Novo Čiče
Foto: cityportal.hr

Velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar zahvalio je inicijatorima i volonterima te naglasio: -Naša velikogorička jezera naše su veliko bogatstvo. U njima vidimo buduće rekreacijske zone, stoga smo posvećeni i njihovu očuvanju. U planu nam je izgradnja pješačko-biciklističkih staza prema njima.-

Istaknuo je kako postoji izvrsna suradnju sa ŠRU “Odra” kojoj je Grad ove godine donirao terensko vozilo za obilazak jezera, ali i otkrivanje ilegalnih odlagališta otpada:

-Ovih dana postavit ćemo prve lovačke kamere putem kojih ćemo snimati sva problematična mjesta na širem području grada, kako bismo suzbili ilegalno odlaganje otpada u prirodi. Želimo čista jezera i čist okoliš!- najavio je gradonačelnik

04092021, Velika Gorica, akcija Od izvora do mora, Novo Čiče
Foto: cityportal.hr

Projekt je podržalo i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a ministar Tomislav Ćorić osobno je podržao akciju:

– Još jednom smo se uvjerili da je potrebno neprestano raditi na edukaciji i javno apelirati na adekvatno zbrinjavanje otpada. Jedinice lokalne samouprave imaju na raspolaganju EU sredstva za takvu edukaciju građana i vrijeme je da se više angažiraju u tom području. U zadnjih 15 godina sanirano je 7 tisuća lokacija u što je utrošeno 104 milijuna kuna.- izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja.

04092021, Velika Gorica, akcija Od izvora do mora, Novo Čiče
Foto: cityportal.hr

Ove godine budžetom i od strane organizatora nisu bili predviđeni ronioci koji obično sudjeluju u čišćenju dna jezera.


DVD Lomnica sutra slavi!