Prijava

Vaša prijava

Nema potrebe čuvati nelegalno oružje, predajte ga policiji anonimno i bez sankcija!

[]

U službenim prostorijama Policijske postaje Velika Gorica predstavljena je preventivna akcija koja će trajati od 1. do 30. rujna 2021. godine u sklopu intenziviranja kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.

Akciju su predstavili načelnik Policijske postaje Velika Gorica Perica Malić i policijski službenik Službe prevencije Mislav Švigir. Cilj akcije je, u suradnji s lokalnim medijima, udrugama branitelja i lovačkim udrugama, potaknuti građane na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, streljiva i minskoeksplozivnih sredstava bez kaznenopravnih sankcija, što im omogućuje Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana.

-Nažalost još uvijek ima zaostalog oružja i minskoeksplozivnih sredstava. Nakon petrinjskog potresa kod spašavanja i evakuacije vatrogasci i volonteri vrlo često su nailazili na što sakrivena, što zametnuta streljiva, minskoeksplozivne naprave što je dokaz da građani to i dalje nelegalno drže, unatoč tome što i dalje mogu dragovoljno bez ikakvih sankcija predati isto-rekao je Švigir.

Iz policije apeliraju da se svo nelegalno oružje vrati kako bi se spriječile tragedije kod odraslih, a pogotovo kod djece jer znamo što je dječja znatiželja, a pogotovo njihovo poimanje opasnosti.

-Način predaje odnosno prikupljanje oružja s policijske strane je vrlo jednostavan. U samom Zakonu jamči se sigurnost i anonimnost, dakle nema pisanog traga tko je predao oružje. Najvažnije je da građani sami ne donose oružje, pogotovo ne minskoeksplozivna sredstva u policijsku postaju jer i tu postoji opasnost od aktiviranja. Jednostavno pozivom na 192 treba samo iskazati volju za predajom oružja, a onda će policijski službenici u civilu otići na adresu i izuzeti oružje.

Ukoliko je riječ o minsko eksplozivnim napravama-bombama, minama, eksplozivima u pomoć priskaču djelatnici protueksplozijske službe kako bi izuzeli takva sredstva.

-Želim naglasiti suradnju s lovačkim udrugama koje su po svojoj prirodi vezane uz oružje te braniteljskim udrugama. Doista nema potrebe držati oružje i to argumentirati kako će nam jednom zatrebati jer imamo svoju vojsku i članica smo NATO-a. Dakle, nikakvog razloga za imati zakopano oružje u vrtu – nema! na taj način u slučaju ugroze nećemo obraniti državu, ali bi se mogla dogoditi tragedija, pogotovo ako na to oružje naiđe dijete.

Postoji i problem obiteljskog nasilja povezan s čuvanjem oružja u vlastitom domu. Dolazi do ranjavanja i ubojstava kad se takvo nelegalno oružje nađe pri ruci.

03.09.2021., Velika Gorica, PP Velika Gorica, Press konferencija, foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

U slučaju da policija oružje pronađe prije nego što ih građani pozovu uslijedit će kaznena ili prekršajna prijava.

-Ako mi u svojim redovnim zadaćama i postupanjima pronađemo oružje, tada više osobe ne mogu računati na dragovoljnu predaju već ide prijava i postupanje za nelegalno posjedovanje oružja. No ako se sami jave nema sankcija ni tragova. Nama je bitno jedino da sva oružja i sredstva prikupimo i uništimo-pojasnio je Švigir.

Za nedozvoljeno držanje oružja koja se po zakonu ne smiju posjedovati uslijedit će kaznena prijava dok za oružja za koje je potrebno imati dozvolu slijedi prekršajna prijava.