Prijava

Vaša prijava

Povijest i sadašnjost Mraclina zabilježena na jednom mjestu, a mraclinski je govor najbolje očuvan u Melbournu

[]

U sklopu Dučecovih spelancija, jučer je u Mraclinu promovirano malo monografsko izdanje posvećeno ovom turopoljskom mjestu, njegovoj povijesti i sadašnjosti „Mraclin – u srcu Turopolja“, ali i kratak film „Mraclinski govor.

– Ta dva projekta nastala su za vrijeme pandemije, kada je društveni život u Mraclinu stao, pa smo se primili posla. U početku je to trebala biti tek mala brošura ili letak, no slijedom događanja kako smo imali višak vremena napravili smo djelo od 17 poglavlja koja kroz pregled svih udruga koje djeluju u Mraclinu prikazali smo kako naše mjesto danas živi – prepričava nam predsjednik KUD-a Dučec, Matija Kos.

Osim toga, jedan dio se odnosi na vjerski život, a posebno poglavlje je posvećeno i gospodarskom životu s obzirom da na mraclinskom području djeluje nekoliko firmi.

– Sjetili smo se i naše baštine kao i tradicijskog drvenog graditeljstva, manifestacija koje organiziraju udruge, a dio smo posvetili i posebnosti mraclinskog govora. Koristili smo se knjigom Antuna Šojata „Turopoljski govori“ iz koje je izvučeno 150 mraclinskih riječi s obrazloženjem na književnom jeziku kao jedan podsjetnik svim generacijama kako se nekada pričalo – rekao je Matija te dodao kako je ova knjiga prvenstveno namijenjena Mraclincima, ali i kako bi drugima predstavili naše malo selo i život u njemu.

05.09.2021. – Mraclin – Promocija knjižice Mraclin u srcu i filma Mraclinski govor – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Biti će to super stvar za pokloniti gdje god članovi naših udruga išli jer sve sažetke smo preveli i na engleski jezik pa će biti dostupno i široj publici. Upravo ova knjižica, početak je jedne veće monografije koju možda planiramo ostvariti kroz nekoliko godina – najavio je Matija.

Knjižica inače broj 120 stranica i više od 230 fotografija. Uz urednički tim, koji čine Maja Mravec, Ratko Cvetnić i Josip Kos na čelu s glavnim urednikom, predsjednikom društva Kosom, velik doprinos zapravo su dali i sami mještani koji su za potrebe ovog djela ustupili svoje privatne fotografije. Autorski tim obuhvaća dvadesetak suradnika, autora tekstova i fotografija.

Knjigu možete nabaviti po cijeni od 50 kuna, a javiti se možete bilo kome iz KUD-a Dučec te će ona biti dostupna u goričkoj Gradskoj knjižnici za posudbu.
Kroz kratki film „Mraclinski govor“ KUD Dučec odlučio je oživjeti zapise jezikoslovca Antuna Šojata, koji je prije gotovo šest desetljeća magnetofonom snimao možda i posljednju generaciju izvornih mraclinskih govornika, a potom te zapise uvrstio u svoju knjigu “Turopoljski govori”.

05.09.2021. – Mraclin – Promocija knjižice Mraclin u srcu i filma Mraclinski govor – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Film je premijerno prikazan u sklopu Dana europske baštine gdje je i nagrađen, a jučer je publika imala priliku pogledati izvornu i produljenu verziju s cjelovitim kazivanjem starih Mraclinaca.

– U filmu se pojavljuju Mraclinci koji su čitali Šojatove tekstove, a snimali smo ga na nekoliko lokacija u Mraclinu – priča nam Josip Kos, koji je bio zadužen za snimanje uz Vladimir Vinetića. Za kostimografiju je bila zadužena Marica Cvetnić, a Tomislav Hubak je bio tehnički direktor cijele priče.

– Mi smo se bazirali na doktoratu Šojata, koji je nama ujedno bio i scenarij za film. Kada je radio „Turopoljski govor“ koncentrirao se na Mraclin i ograničili smo se na onaj fundus koji je prije 60 godina izolirao Antun Šojat – priča nam Ratko Cvetnić, ujedno jedan od začetnika ove ideje snimanja filma, a koji ističe kako je mraclinski govor najbolje očuvan u Melbournu.

– Naime, tamo  žive i doma govore stari mraclinski iseljenici koji su još 60-tih godina otišli, a koji dan danas tako govore sa svojom djecom i unucima. Kroz pametnu strategiju škole, kulturnih institucija moguće je sigurno do izvjesne mjere sačuvati taj govor u izvornom obliku – zaključuje Cvetnić.