Prijava

Vaša prijava

Kroz sportske aktivnosti obilježen Hrvatski olimpijski dan u Velikoj Gorici

[]

Kako bi obilježili Hrvatski olimpijski dan, Zajednica sportskih udruga Velika Gorica, na sportskom igralištu kod Osnovne škole Juraj Habdeli organizirala je prezentaciju rada nekoliko goričkih sportskih klubova.

– Okupili smo se povodom obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana. To je dan koji je posvećen utemeljenju Hrvatskog olimpijskog odbora, a cilj je promicanje sporta svih dobnih skupina, pogotovo djece i mladih, ali i onih najstarije dobi. On promiče vrijednosti olimpizma. Sport, prijateljstvo, zdravlje, druženje. Bitno je da čovjek ima volju i da u sebi ima elana koji će ga vući ka zdravom načinu života. Vanjska poveznica ove proslave olimpizma je bijela majica “zastava prijateljstva“. Naime, bijela podloga olimpijske zastave na kojoj je ucrtano pet krugova danas je opće prihvaćen olimpijski simbol univerzalnog fair playa, prijateljstva i mira – priča nam tajnik Zajednice Darko Blažinčić dodajući kako su za današnji dan odabrali tri udruge koje nisu toliko promovirane kao ostale članice.

10.09.2021. – Velika Gorica – Obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Učenici Osnovne škole Jurja Habdelića i Eugena Kvaternika, vidjeli su kako rade Atletska škola Maraton kluba Velika Gorica, Hrvački klub Velika Gorica 1991. i Cheerleading klub Vegasice.

– Prezentirali smo rad Atletske škole Maraton kluba Velika Gorica i što sve atletika sadrži. Od načina zagrijavanja, razgibavanja, skipova do vježbe ubzranja, tempo trčanje, promjena ritma i vježbe snage na različitim postajama. U ovoj cijeloj priči bitno je da se djeca kreću i bave bilo kojim sportom jer naše tijelo je rođeno da se kreće – ispričao nam je trener Franjo Gavranović iz goričkog Maraton kluba koji danas broji oko 80 članova svih uzrasnih kategorija. Treniraju pet puta tjedno, a ova godina za njih je bila veoma uspješna.

– Imamo dvostruku kadetsku prvakinju Tenu Martinec, zatim dvostruku juniorsku prvakinju Ninu Vuković. Sutra imamo Kup kadeta gdje nam je cilj da dvije naše najbolje kadetkinje Tena Martinec I Tena Petračić osvoje jedno od prva dva mjesta jer ona ulaze u reprezentaciju i idu na petoboj Mađarska, Slovačka, Češka, Slovenija i Hrvatska – dodao je Gavranović.

10.09.2021. – Velika Gorica – Obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Svakako najveće oduševljenje djece izvala je promocija hrvanja, najstarijeg borilačkog sporta u svijetu.

– Prije se koristio u ratne svrhe u obučavanje vojske, a kako se oružje moderniziralo, hrvanje je ostalo samo kao trening u vojsci za održavanje pshio-fizičke spreme – priča nam Anri Targuš, predsjednik i osnivač Hrvačkog kluba Velika Gorica 1991., kroz čiju je školu hrvanja prošlo više od sto djece, a trenutno ih broje njih 50.

– Danas smo kroz desetak minuta prikazali osnove hrvanja i našeg treninga. Moramo naglasiti kako je hrvanje olimpijski sport. To je sport u kojem nema ozlijeda jer su hrvači od malena pripremljeni za to, no iako je kontaktni sport u njemu nema udaraca. Također, ujedno je i dobra baza za ostale sportove jer se razvija kompletno tijelo – naglašava Targuš.

I ovaj klub poziva sve zainteresirane na upise, a osim u Velikoj Gorici otvorili su još jedan prostor za treniranje u Gradićima.

10.09.2021. – Velika Gorica – Obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

A od ove godine, kao punopravni član goričke Zajednice sportskih udruga, priključio se Cheerleading klub Vegasice.

– Cheerleading je sport koji je sve više prihvaćen u Hrvatskoj posljednjih godina te će na sljedećoj olimpijadi u Parizu biti će prikazan kao pokazni sport, a samim time uči će i kao natjecateljski sport. Mi smo ujedno i članica Hrvatskog olimpijskog odbora pa nam je drago da možemo prezentirati naš sport jer se sve više i više djevojčica bavi ovim sportom. Ovo je kombinacija gimnastike, ritmike i plesa – pojašnjava nam Radmila Đuračić, licencirana trenerica cheerleadinga, Kluba koji je osnovan još 2017.godine, a danas broji 43 članice u 3 uzrasne skupine.

– Trenutno su u tijeku upisi pa ovom prilikom pozivam sve djevojčice od 4 do 24 godine da nam se pridruže. Treninge održavamo u Gradskoj sportskoj dvorani utorkom, petkom i subotom – dodje Radmila.

10.09.2021. – Velika Gorica – Obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Inače, Zajednica trenutno ima 49 stalnih članica i dvije pridružene.

– Još imamo 6 zahtjeva za učlanjenje, što je na kraju kada se sve zbroji velika brojka za samo područje Grada Velika Gorica. Obuhvaćeno je više od 20 različitih sportova. A rezultati naši velikoričkih sportaša su svima poznati i oni su zaista naša najveća vrijednost – naglasio je Blažinčić.

Istaknimo kako je Hrvatski olimpijski odbor prepoznao obilježavanje ovog dana u Velikoj Gorici te je zahvaljujući doniranim sredstvima, po 10 tisuća kuna za svaki od danas predstavljenih klubova, kupljena sportska oprema za njihov daljnji rad.