Prijava

Vaša prijava

Imate išijas ili alergiju? Mogli biste ostati bez dozvole za vožnju!

[]

Izmjene Zakona o sigurnosti prometa zadaju više glavobolja obiteljskim liječnicima nego policiji. Upravo će oni, usvoji li se Zakon, morati odlučivati jesu li njihovi pacijenti sposobni voziti, piše dnevnik.hr.

-Na primjer, pacijent nam se javi zbog visoke temperature ili zbog išijasa ili alergije. Mi taj čas moramo odrediti koje vrijeme on ne može voziti auto, upisati to u karton i putem centralnog elektronskog zdravstvenog sustava o tome obavijestimo policiju, rekla je Nataša Ban Toksić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Dosad je takve odluke donosila medicina rada.

-Jedino specijalisti medicine rada u svom kurikulumu specijalizacije imaju dio koji se odnosi na utvrđivanje zdravstvene sposobnosti sudionika u prometu, rekao je Tomislav Furlan, predsjednik Hrvatskog društva za medicinu rada, te ističe i da je procedura bila drukčija.

-Ako ja utvrdim da je netko privremeno ili trajno nesposoban za upravljanje motornim vozilom, taj netko ima rok od 15 dana da se žali drugostupanjskom povjerenstvu za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti. Ovdje nema prava žalbe, rekao je Furlan.

Moguće je i da pacijent koji je kod liječnika stigao automobilom, kući mora pješice.

-Sposobnost upravljanja vozilom može smanjiti i konzumiranje čitave palete lijekova. Iznenadili biste se da se tu nalaze i lijekovi protiv alergije i lijekovi za smanjenje lučenja želučane kiseline, rekla je Ban Toksić.

Zbog svega ovog obiteljski liječnici strahuju da će izmjene Zakona drastično narušiti odnos liječnika i pacijenta.

-Moguće će biti i agresije i verbalne i fizičke jer s time smo se već i dosad suočavali, rekla je Ban Toksić te dodala: -Zamislite da zakonom nametnete svećenicima obavezu da odaju ispovjednu tajnu ili odvjetnicima da izdaju ono što im njihovi klijenti, tj. branjenici, u povjerenju kažu.

Obiteljski liječnici ljutiti su što pri izradi Zakona nije konzultirano nijedno stručno društvo ni liječnička udruga. Tijekom e-savjetovanja na Zakon je pristiglo više od 220 komentara koji se trenutno analiziraju.